ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Штампа у Босанској Крајини (1906 - 1941): Развитак наставак Кочићевог Развитка

Мр Бојан Стојнић
ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Штампа у Босанској Крајини (1906 - 1941): Развитак наставак Кочићевог Развитка

"Развитак" је књижевно-културни часопис. Власници и издавачи часописа били су др Бранко Чубриловић и др Јован Зубовић (од 1. јануара до 1. маја 1935), Б. Чубриловић (од 1. јуна до 1. децембра 1935) и Културно друштво "Змијање" (од 1. јануара 1936. до 1. априла 1941). Часопис је уређивао Уређивачки одбор. "Развитак" је почео да излази 1. јануара 1935. у Бањалуци.

Часопис је покренут као наставак Кочићевог "Развитка" из 1910, са циљем "да буде огледало народног живота у овим крајевима, да помаже проучавање и културно развијање и даје преглед појава и догађаја код нас и на страни... Напошљетку треба дати мјеста лијепој књижевности и умјетности које се његују код нас и у свијету и због забаве и ради оплемењивања". Обновљени "Развитак" настављао је "оном браздом коју је заорао Петар Кочић. То је бразда љубави према нашем тежаку, запуштеном и заосталом, али необично тврдом и борбеном". Требало је да сараднике часописа води "идеја да својим чланцима и прилозима, ма из које области, послуже највише и једино идеји историјске истине и откривања свег туђег наноса, искривљености, извјештачености, неправди и лажи која је једнака у свим областима нашег живота (било то грађанско правни односи или школски наставни правилници), да их води тенденција враћања на оно основно, здраво, народно, - не у смислу патриота фразера који су појам народњаштва не само искварили већ и профанисали, - већ у смислу здраве, научне истине, поштења, заједништва и једнакости, оно што је основно у души сваког народа па и нашег".

"Развитак" се бавио многобројним књижевним, просвјетним, културним, политичким, економским и друштвеним питањима Врбаске бановине и Краљевине Југославије. Часопис је о овим питањима расправљао "на јасан, одређен и разумљив начин, искрено са најчистијим намерама без икаква увијања или натеривања воде ма на чији млин". Штампао је све оно "што је кадро да допринесе што бољем и што потпунијем познавању народног живота као и особина и творевина народних у првом реду с подручја Босанске Крајине".

Његовање кочићевске традиције у часопису огледало се посебно у многобројним чланцима и прилозима о овом писцу и народном трибуну, као и у посебном броју (1936) којим је обиљежена годишњица смрти Петра Кочића.

"Развитак" је његовао и свијетлу успомену на покољење и покрет "Младе Босне", а обиљежавао је и успомену на Св. Саву, Руђера Бошковића, Вука Караџића, Ивана Франу Јукића, Васу Пелагића, Јована Цвијића, Масарика и многе друге.

"Развитак" је пратио и савремене политичке и културне догађаје: унутрашњу и спољну политику, позоришне представе, ликовне изложбе, рад музеја и Културног друштва "Змијање" итд.

Часопис је био отворен и за књижевне прилоге великог броја писаца, међу којима су се истакли Бранко Загорац, Гојко Бановић, Владо Влаисављевић, Славко Мандић, Бранко Ћопић, Бранислав Лазичић, Мартин Зрелец, Звонимир Шубић, Исаије Митровић, Радован Вулин и др.

"Развитак" је објавио и многобројне историјске и етнографско-фолклорне радове које су писали Милан Карановић, Михаило Ђерић, Рудолф Заплата, Стеван Мољевић, Матија Дивић, Владислав Скарић, Петар Н. Гаковић, Стојан Бијелић, Шпиро Кулишић и др.

"Развитак" садржи и написе различитог садржаја, критике, приказе и оцјене књига и часописа.

Штампан је ћирилицом и латиницом у бањалучким штампаријама браће Јакшић и З. Јовића и "Графици" Богдана Курузовића. Излазио је једном мјесечно, у свескама, на 2-3 табака октав формата (22 х 14,5). Престао је да излази 1. априла 1941. Објављено је укупно 76 бројева.

"Службени гласник Бањалучког ногометног подсавеза"

Бањалучки ногометни подсавез основан је 12. марта 1933. Органи подсавеза били су Управни одбор, Пословни одбор, Казнени одбор и Одбор за делегирање судија.

Спортски клубови чланови подсавеза били су СК Грађански и СК Жељезничар из Дервенте, СК Балкан, СК Југ и РСК Борац из Бањалуке, СК Слобода из Босанског Новог, СК Грађански и СК Славија из Приједора, СК Метеор из Босанске Крупе, СК Кнежопољац из Босанске Дубице и ЛСК Сава из Босанске Градишке.

"Службени гласник Бањалучког ногометног подсавеза" Ј.Н.С-а био је званични орган подсавеза, преко којег су клубови чланови добијали све службене вијести.

Гласник је почео излазити 9. марта 1933. као прилог "Врбаским новинама" (бр. 84). Лист је излазио и у току 1934.

"Врло важно"

"Врло важно" је шаљиви лист. Власник, главни и одговорни уредник и "генерални секретар" листа био је Ненад Борић. Лист је почео излазити 3. марта 1934. у Бањалуци.

Штампан је ћирилицом и латиницом, на кварт формату (22 цм), у Штампарији Звонимир Јовић и Комп. у Бањалуци. Излазио је повремено у току 1934, а можда је неколико бројева изашло и у 1935.

Мр БОЈАН СТОЈНИЋ, архивски савјетник, директор Архива Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана