ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Штампа у Босанској Крајини (1906-1941): Радничка стража штитила радничку класу

Мр Бојан Стојнић
ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Штампа у Босанској Крајини (1906-1941): Радничка стража штитила радничку класу

"Радничка стража" била је "лист за заштиту интереса радничке класе". Власник листа био је Јанко Малина, а главни уредник Симо Котур. Први број изашао је 28. августа 1932. у Бањалуци.

У уводнику првог броја уредништво је указало на чињеницу да се "већ одавно осећа... потреба за једним радничким листом у Босанској Крајини. Многи проблеми дневно се појављују о којима треба јавно говорити и расправљати. Да би се тој потреби удовољило, покрећемо "Радничку стражу"". Задатак листа је био "да будно прати све догађаје у нашем друштвеном животу, а нарочито оне који се догађају у редовима самих радника". Да би том задатку удовољио, лист је пуну пажњу посветио "економском, социјалном и политичком подизању радничке класе" и свим проблемима "који су у интересу радника и малог човјека". Лист је пратио рад социјално-политичких установа радничке класе, износећи "на јаву све недостатке и неправилности". "Радничка стража" доносила је "вести и догађаје из фабрика, рудника и радионица", тражећи "строгу примену законом прописаних заштитних мера". Лист је требало да буде "слободна трибина са које ће се радници моћи борити писаном речју, да у друштву заузму онај положај, који им као важном привредном фактору и припада".

Лист је излазио два пута мјесечно. Штампан је ћирилицом и латиницом, на кварт формату, у Штампарији Звонимира Јовића у Бањалуци. Престао је да излази 15. октобра 1932, закључно са петим бројем.

"Врбаске новине"

Лист је био "политички, привредни и просветно-културни преглед (информативни део Службеног листа Врбаске бановине)", а касније "политички, привредни и просветни преглед Врбаске бановине", како је стајало у поднаслову.

Власник листа била је Краљевска банска управа Врбаске бановине. Одговорни уредници били су: Божидар Весић, Миодраг Борисављевић, Карло Блажун, Матко Кумарић, Божо Митровић и Милош Томашевић. Почеле су да излазе 1. децембра 1932. у Бањалуци.

Врбаске новине су обављале "свој публицистички рад, информативни и идеолошки, увек у истом оквиру, тако да у писању овог дневног листа из недеље у недељу нема никакве разлике". Главна пажња посвећивана је "привредним и здравственим потребама, локалним догађајима и историографији Бос. Крајине".

"Врбаске новине" су биле једини лист на подручју Врбаске бановине који је свакодневно пратио и редовно регистровао све важније спољнополитичке догађаје, уколико они стоје у одређеној непосредној политичкој, економској и културној вези са Краљевином Југославијом, сваки политички, економски и културни потез владе, све скупове и "маркантније" дијелове говора појединих министара, рад режимских странака, итд. Поред тога, лист је водио "системску кампању против комунизма, која врло добро служи на овом подручју где многи болују од прешироке социјалности, која је формално прешла у моду, у снобизам полако, али све изразитије, поприма све облике политичко-социјалног деструктерства". У борби против комунизма лист се "обично" служио "антикомунистичким штивом" агенције "Информација" и пропагандном брошуром "Светлост".

Велику пажњу "Врбаске новине" посвећивале су засједањима Сталног савјета Мале антанте и Балканског споразума. Лист је повремено доносио изводе из чланака страних листова о унутрашњој ситуацији у Краљевини Југославији, раду владе, итд.

"Врбаске новине" имале су велики број сарадника, међу којима су се истицали Бранко Загорац, Исаије Митровић, Звонимир Шубић, Бранко Ћопић, Вук Јеловац, Данило Дрча, Тин Ујевић, Васо Глушац, Август Декарис, Петар Н. Гаковић, Бранислав Лазичић, Рудолф Заплата и многи други. Посебно активан сарадник Врбаских новина у периоду од 1933. до 1936. године је био Стојан Бијелић, који је објавио бројне текстове из прошлости Бањалуке и Босанске Крајине.

Лист је штампан ћирилицом и латиницом на формату 49 џ 32 у Штампарији Зв. Јовић и Ко, Штампарији "Графика" и Штампарији Браћа Јакшић. У почетку је излазио двапут недјељно (сриједом и суботом), затим трипут, па дневно, осим недјеље и, на крају, дневно, осим понедјељка. Лист је у просјеку имао четири до шест страна. Сваки број пагиниран је за себе. Посљедњи, 1.787 број "Врбаских новина" изашао је 6. априла 1941.

"Недужни комарац"

"Недужни комарац" је шаљиви лист. Власник и одговорни уредник листа био је Драго Фајнголд. Почео је да излази 12. јуна 1932. Излазио је једанпут недјељно. Штампан је ћирилицом и латиницом на кварт формату. Није познато до када је и у колико бројева излазио.

Мр БОЈАН СТОЈНИЋ, архивски савјетник, директор Архива Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана