Записи из архива ... Сјећање на бањалучку привреду (2): Хотел Босна темељ за Континентал

Зоран С. Мачкић
Записи из архива ... Сјећање на бањалучку привреду (2): Хотел Босна темељ за Континентал

Већ 1. јануара 1947. из Кројачког предузећа развило се Занатско предузеће за израду мушке и женске одјеће. Његов се погон налазио у Иве Лоле Рибара, изнад тржнице, у згради бившег кина "Унион", на мјесту на којем се данас налази паркинг хотела "Палас".

Године 1956. оно мијења назив у Занатско предузеће "Трудбеник", млађима познато под каснијим називом БЛИК (Бањалучка индустрија конфекције).

Градска циглана је основана 4. априла 1947, након што је Хамзаги Хусеџиновићу у судском процесу изречена казна од пет година губитка народне части и конфискације циглане, са свим покретним и непокретним капиталом везаним уз њу и у њеној служби. Након конфискације циглане Мирка Паскола, обезбијеђена је материјална основа за покретање Градске циглане.

Творница воћних сокова и конзерви "Витаминка" основана је 7. маја 1947, а Градско предузеће за промет воћем и поврћем "Воћар" девет дана касније.

У данашњој Карађорђевој улици (раније Рударска) је 22. маја 1947. почела с радом Радионица кожне галантерије "Кожар", која ће 31. октобра 1953. прерасти у Предузеће кожне галантерије "Јадранка". Предузеће је након приватизације "прерасло" у свадбени салон.

Након конфискације хотела "Босна", који је био у власништву Мирка Паскола, 1947. је основано Градско хотелско предузеће "Босна". Одлуком Градског народног одбора оно је 31. марта 1948. прерасло у Градско угоститељско предузеће "Угоститељ". Из њега се касније развило ХУТРО "Континентал".

Пред сам крај године, 20. децембра 1947, основано је Трговачко предузеће "Градски магазин". Уз Трговачко предузеће за прехрамбене производе на велико (1949–59), Прву радничко-службеничку задругу (1950–51) и предузећа "Велепромет" и "Колонијал" (основана 1952), "Прогрес", "Напријед" и Робну кућу (1954) и "Прехрану" (1955), из њих су 1974. формирани "Малпрех", "Конзум" и "Матекс". Управа предузећа налазила се у Масариковој 2 (данас Милана Ракића).

Градско предузеће за управу државним некретнинама "Домаћин" је покренуто 27. јануара 1948.

Градско предузеће за трговину грађевинским материјалом и огревом "Грађа" основано је 23. марта 1948. Почетна основна и обртна средства преузета су од укинутог Окружног предузећа за трговину грађевинским материјалом и огревом. Од 1956. предузеће је носило назив Трговина грађевинским материјалом и огревом "Грађа".

Градска пилана и млин у Горњем шехеру почели су са радом 31. марта 1948, након конфискације имовине Драге Нанута. Он је остао у сјећању старијих Бањалучана по ноћним сједељкама које је, заједно са својом супругом Марихен,  приређивао за њемачке и усташке официре. Умро је у емиграцији у Италији, а имовина му је конфискована 17. јануара 1947. Млин породице Нанут је подигнут 1939, а у току Другог свјетског рата претворен је у пилану. Основна средства за потребе пилане преузета су од Шумског газдинства, док су обртна обезбијеђена по кредитном плану. Градска пилана је престала са радом 1953. Истог дана, 31. марта, покренута су и предузећа "Градска економија", "Електричар", Градско пекарско предузеће "Пекар" и Градско месарско предузеће "Месар".

Зоран С. Мачкић, архивски савјетник Архив Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана