ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА: Канон педагошко-дидактичких правила (1): Не иди никад неспреман на час

Мр Горан Р. Ђуран
ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА: Канон педагошко-дидактичких правила (1): Не иди никад неспреман на час

У првој Југославији, превасходно у Врбаској бановини, која је имала велик број неписмених, посебна пажња је поклањана просвјетном и културном уздизању.

Од првих тренутака заједничке државне творевине радило се на доношењу закона и других правних аката који су регулисали школство. Овом приликом доносимо Канон, који је својевремено израдила конференција директора и наставника у њемачкој покрајини Саској.

Канон је публикован у Гласнику Југословенског професорског друштва за новембар 1938, те препоручен средњошколским наставницима. Градски школски надзорник за Бањалуку Хасиб Имамовић преуредио је канон за основну школу и донио распис свим "наставним лицима основних школа" 5. децембра 1938. године:

"Не иди никад неспреман на час."

Сети се најпре шта треба да поновиш са ученицима и коју домаћу вежбу да проконтролишеш.

Затим прегледај и среди ново градиво које хоћеш да обрадиш. Распореди га у одељке, онако како мислиш да ће га ученици најлакше савладати.

Уџбеника се мораш придржавати, али увек проучи градиво тако добро да уџбеник у разреду и не узимаш у руке.

Примере који су ти потребни за предавање и увежбавање спреми још код куће, и добро их упамти да се њима лако и окретно служиш.

Ако хоћеш да пређеш нешто што ученици треба после напамет да науче (на пр. пословице или песму), научи то и сам напамет.

Пази да ново градиво увек доведеш у везу с оним што ученици већ знају.

Приликом припремања за час, најбоље ћеш урадити ако материјал, примере и ток предавања укратко скицираш.

Рад на часу биће утолико успешнији уколико више будеш водио рачуна о душевним и умним способностима својих ученика и према њима подешавао начин свога изражавања.

После сваког часа обнови у сећању цео ток којим је рад текао и опомени се свију погрешака које си учинио било приликом предавања и пропитивања, било у погледу дисциплине и свога држања. И то спада у припремања: за идући час и све остале које будеш држао.

Рад треба почети и завршити одмах после звона.

Чим унесеш забелешку у наст. програм, одмах пређи на посао. Разуме се по себи да сви ученици треба право да седе, сваки на свом месту.

Твоја прва реч не сме да буде: "Шта имамо за данас?", "Где смо стали?", "Шта смо прешли прошлог часа?" То мораш најбоље сам знати.

Ако си задао нешто напамет, прво то пропитај.

Кад год ученик говори, пази да говори гласно и разговетно, да га може чути цео разред.

Ако си задао писмени задатак, одмах заповеди да се отворе вежбанке, и тек кад их СВИ отворе (не пре!), почни са прегледавањем. Ако си задао на пр. реченице, можеш на тај начин неке вежбанке сам да исправиш и да одредиш неколико ученика који ће писати и читати. Још увек ћеш доспети да бациш поглед и у рад неког другог ученика, не само да се увериш је ли рад написао него и да ли погрешке исправља. Погрешке у ономе што је написано на табли или прочитано нека проналазе и исправљају сами ученици. Кад будеш са прегледом готов, нареди да се вежбанке склопе и ставе у клупу.

Затим понови са ученицима оно што се прешло прошлог часа.

На то после надовежи у мањим одељцима ново градиво.

Ако се ради о неким фактима које треба запамтити, ти после сваког одељка одмах пропитај ученике, а на крају предавања тражи да још једном све понове.

Ако се ради о развијању самосталних способности (као код математике и језика), гледај да што боље увежбаш ученике и помоћу примера које си сам нашао и примерима из уџбеника.

Мр Горан Р. Ђуран, архивиста-истраживач, Архив Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана