Занимљиве чињенице из Првог свјетског рата

Б92
Занимљиве чињенице из Првог свјетског рата

У овом тексту бавимо се неким занимљивим чињеницама из Првог свјетског рата.

У Великом рату који је трајао од 1914. до 1918. године на једној страни су се бориле савезничке силе Тројне Атанте (Велика Британија, Русија и Француска) против Њемачке, Аустроугарске и Италије, познате под називом Централне силе.

Ово су неке занимљиве историјске чињенице из тог рата. За неке сигурно већ знате, а неке ћете вјероватно открити први пут.

1. Први свјетски рат је шести најсмртоноснији конфликт у историји људске врсте

2. Нијемци су били први који су у овом сукобу користили бацаче пламена, а који су пламен бацали и на даљину од 40 метара.

3. Више од 65 милиона људи из 30 различитих земаља борило се у Првом свјетском рату, а погинуло је око 10 милиона. На страни Антанте, погинуло је шест милиона, док су Централне силе изгубиле четири.

4. Било је преко 35 милиона цивилних и војних жртава у Првом свјетском рату. Преко 15 милиона је погинуло, док је 20 милиона људи било рањено.

5. Сједињене Америчке државе први свјетски рат коштао готово невјероватних 30 милијарди долара.

6. Русија је мобилизовала највећу војску у Првом свјетском рату - око 12 милиона људи. Више од три четвртине је погинуло, било рањено или нестало.

7. Британци су своје тенкове категоризовали као "мушке" и "женске". Мушки тенкови су имали топове, док су женски имали митраљезе а први британски тенк је могао да иде брзином од 4,8 километара на час.

8. Операција пресађивања коже је измишљена током Првог свјетског рата

9. Артиљеријска ватра је стварала невјероватну буку. 1917. године, експлозиви који су уништавали њемачке линије у Ипру, у Белгији, чули су се у 220 километара удаљеном Лондону.

10. Пси су коришћени као курири који су носили наређења до првих линија фронта у капсулама закаченим на њихово тијело. Такође су постављали надземне телеграфске жице.

11. Велика Берта је била њемачка хаубица тешка 48 тона, која је име добила по супрузи свог изумитеља Густава Крупа. Могла је да испаљује гранате тешке скоро тону на даљину од 15 километара. Међутим, било је потребно 200 људи да је склопи за шест сати. Нијемци су имали 13 оваквих мега топова

12. Најуспјешнији пилот у цијелом рату је био фон Рихтхофен, познати "Црвени барон". Он је оборио 80 савезничких авиона, а погинуо је изнад Амијена. Најуспешнији са стране сила Атанте је био Француз Рене Фонк, који је оборио 75.

13. Многи Американци се нису слагали са тиме што њихова земља одбија да уђе у рат, па су ратовали у француској Легији странаца и одлазили у британске и канадске војне редове.

14. Почетком 1917. британски криптографи су дешифровали телеграм њемачког министра спољних послова Артура Цимермана упућен амбасадору у Мексику, са инструкцијама да се Мексико погура у инвазију на САД. Чували су то као тајну мјесец дана како би у правом тренутку натерали Вашингтон да уђе у рат.

15. Гаврило Принцип је индиректно "срушио" четири империје: Османску, Аустро-угарску, Њемачку и Руску.

16. Ратовало се на сваком океану и на скоро сваком континенту, али се углавном се жестоке борбе водиле у Европи.

17. Мрежа ровова у Првом свјетском рату протезала се на готово 40.000 километара.

18. 274 њемачке подморнице потопиле су укупно 6.596 бродова, а најуспјешнија од свих је била У-35 која је потопила 224 брода.

19. Француска, а не Њемачка, била је прва земља која у овом конфликту употребила бојни отров, августа 1914. године. Нијемци су то урадили јануара 1915. године против Руса.

20. Иперит, хемијско оружје које ствара пликове на кожи и плућима, био је коришћено током Великог рата, али због његове непредвидљиве природе, нико га није користио током Другог свјетског рата.

21. Нијемци су бацили око 68.000 тона гаса, а Британци и Французи су бацили 51.000 тона. Укупно је 1,2 милиона војника умрло од гаса, а у 91.198 случајева смрти су биле споре и ужасне.

22. Коришћено је 30 различитих врста бојних отрова.До 1918. године гас-маске су биле тада прилично поуздане. На крају рата многе земље су потписале споразум по коме се употреба овог оружја забрањује у ратовима

23. Први свјетски рат је донео употребу митраљеза. Углавном су сви били засновани на "максиму" који је тежио око 45 килограма и испаљивао 450-600 метака у минуту. Зато се каже да неко "лупа к’о Максим по дивизији".

24. Велики број војника се никада није опоравио од "гранатског шока" који је доживио током рововског рата и до краја живота је патио од дијареје, несанице, многи су престали да причају, или су цвиљели сатима, трзали се неконтролисано.

25. Мада американци нису Индијанцима дали држављанство све до 1924. године, 13.000 индијанаца њих је служило у војсци током првог великог рата

26. Више од 200.000 америчких црнаца је такође било у овом рату, али само 11% као борци. Остали црнци су копали ровове, истоварали и утоварали робу, градили путеве итд. Служили су у 92. и 93. сегрегационој дивизији.

27. Нијемци су током рата у просеку пресјецали сваку четврту савезничку поруку и успјешно су дешифровали све кодове. Све се променило када је амерички командант почео да користи Чоктау Индијанце који су свој изузетно сложени језик ставили у службу Антанте.

28. Више од 500.000 голубова носило је поруке између главних штабова и првих линија фронта.

29. На Бадње вече 1914. године војници са обије стране фронта су једни другима пјевали божићне пјесме. Војници на двије трећине фронта су на Божић прогласили примирје које је на појединим мјестима трајало и недјељу дана. Наредне године, стражари на обије стране су примили наређење да убију свакога ко покуша да понови овај перформанс.

30. Харлемски паклени борци су били амерички црнци који су због свог херојства у првим линијама фронта одликовани француским Ратним крстом. У Америци су њихова дјела потпуно била игнорисана.

31. Најдекорисанији амерички војник током Првог свјетског рата била је Алвин Калам Јорк који је водио напад на њемачко митраљеско гнијездо, заплијенивши 32 митраљеза, убивши 28 њемачких војника и заробивши још 132. Кући се вратио са Медаљом за храброст, унапређењем у чин наредника, француским Ратним крстом и поклоном од 400 ари обрадиве земље.

32. Највећи губитак у историји британске армије догодио се у Бици на Соми када је у једном дану живот изгубило 60.000 њихових војника. Британци су у овој бици која је трајала четири и по мјесеца, изгубили скоро пола милиона људи.

33. Први свјетски рат је од САД направио најмоћнију војну силу на свијету. Док је од Русије направио комунистички Совјетски Савез који је променио заувијек ток историје. Стручњаци се слажу да је ово најбитнија посљедица овог конфликта.

34. Овај сукоб је урадио много и за еманципацију жена које су током њега доказале да могу да раде мушке послове једнако добро као и "снажнији пол". 1918. године већина жена старија од 30 година добила је у Великој Британији право гласа, док су жене у Америци то исто право уставним амандманом

35. Српска војска била је шеста по броју жртава у првом свјетском рату, са 633.500 мртвих. Најсмртоноснија је била Офанзива од сто дана која се одиграла између 8. августа и 11. новембра 1918. године и која је однијела 1.855.369 живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана