Залив свиња, заувијек тајна?

РТС
Залив свиња, заувијек тајна?

Бијела кућа покушава од јавности да "сачува" последњи од пет извјештаја CIA-е о инвазији у Заливу свиња. Правници Обамине администрације тврде да ти документи треба да носе ознаку "строго поверљиво". Суд их, међутим, подсjећа на закон о доступности информација.

Више од 50 година након фијаска у Заливу свиња, влада САД и даље настоји да сачува тајне о неуспjелом покушају свргавања кубанске владе. Правник администрације америчког предсjедника Барака Обаме покушао је ове недjеље да те документе одржи "строго поверљивим".

Архив за националну безбjедност, приватна истраживачка установа, настоји да примора владу да обjелодани пети, посљедњи интерни извјештај о Заливу свиња. Четири претходна објављена су на основу закона о доступности информација.

Пера CIA-них историчара између 1973. и 1984. године записала су цјелокупну хронику догађаја, након сопствене истраге о томе како инвазија кренула наопако.

Двије године након Кубанске револуције у којој је свргнут предсједник Фулгенсио Батиста, иначе савезник САД, међу америчким законодавцима расла је напетост због новог шефа кубанске владе - Фидела Кастра.

Зато је, према плану предсједника САД Двајта Ајзенхауера и његовог насљедника Џона Ф. Кенедија, CIA обучавала кубанске избјеглице да дјелује као паравојне снаге, како би у изненадном нападу узурпирале кубанске трупе у Заливу свиња.

План је пропао из више разлога, а 1.500 кубанских избјеглица које је CIA обучавала убијено је и прије него што су стигли до обале.

Кастрова влада, морално ојачана послије победе, учврстила је своје социјалистичко опредјељење.

CIA-ино тумачење тог догађаја, међутим, остаје обавијено велом тајне. Адвокат Обамине администрације Мичел Цеф рекао је пред судом да "проток времена није учинио документе јавним" и да CIA има право на ту привилегију.

Послије објављивања претходног извјештаја CIA-е о Заливу свиња, план инвазије је наишао на оштар прекор од почетка до краја, посебно погрешне процјене.

Судија Џудит Роџерс, међутим, упозорила је адвокате да могућност CIA да одржи документе ван закона о доступности информација "нису бескрајне". На примјер, по закону, предсједнички списи постају јавни већ 12 година након завршетка мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана