За Косово - Куманово

Александар Поповић
За Косово - Куманово

Кумановска битка, која је вођена у току Првог балканског рата, 23. и 24. октобра 1912. године, била је прва српска побједа у Првом балканском рату и најавила скори крај турске владавине на Балкану. Српска војска је послије више од 500 година поново овладала Косовом, а послије Кумановске битке ушла је и у Скопље, престоницу Србије из 14. вијека.

Битка код Куманова била је битка у сусрету, јер су обје војске јуриле једна према другој. Због јаче концентрације српских трупа, иницијативе и храбрости војника и официра Прве српске армије, напад је одбијен, а битка добијена изненада. Турска Вардарска армија била је разбијена и повукла се ка Скопљу, Штипу и Велесу.

Ток битке

Увиђајући стратегијску важност Овчег поља, висоравни источно од Скопља, начелник штаба Врховне команде српске војске генерал Радомир Путник и његов помоћник пуковник Живојин Мишић сматрали су да би се ту могла одиграти главна битка између српске и турске војске. Због тога су наредили Првој српској армији да у што краћем року, у продирању ка југу, спријечи концентрацију турских главних снага на Овчем пољу. У покрету ка Овчем пољу Прва армија се задржала на положајима сјеверно од Куманова, очекујући долазак Треће српске армије са Косова.

Турска Вардарска армија кретала се ка Кумановској висији, с намјером да српску војску што више задржи испред Овчег поља, гдје је намјеравала да води одсудну битку. Усљед претпоставке да ће главне турске снаге бити на Овчем пољу и усљед одсуства извиђања, Прва српска армије неочекивано је ушла у битку послије изненадног напада турске Вардарске армије на положаје код Куманова 23. октобра.

Побједа Српске војске

Иако у изузетно тешкој ситуацији, српска Прва армија, захваљујући прије свега храбрости и пожртвованости војника и официра, успјела је да одоли нападу и нанесе противнику велике губитке. Првог дана битке најжешћа борба вођена је на Сртевици гдје су четнички одред мајора Војина Поповића - војводе Вука и Седми пјешадијски пук одољели нападу далеко бројнијег и јачег непријатеља.

Забиљежено је и да се посебним јунаштвом истакао мајор Војислав Николајевић који је у најкритичнијем моменту битке сам кренуо у јуриш са заставом и повукао за собом остале војнике, док није пао тешко рањен. Заузимањем Зебрњака, половином другог дана, српске јединице су потпуно разбиле османски распоред и натјерале их на повлачење.

Велика побједа код Куманова била је прва српска побједа у Првом балканском рату и означила је скори крај турске владавине на Балкану. Српска војска је послије више од 500 година поново овладала Косовом, а послије Кумановске битке ушла је и у Скопље, престоницу Србије из 14. вијека. У народу је послије битке настала изрека "За Косово - Куманово".

Битка код Куманова била је одлучујући фактор у исходу рата у Македонији. Турски план да воде офанзивни рат је пропао, а Вардарска армија је натјерана да напусти значајну територију. Уз то је изгубила велики број артиљеријских оруђа које није могла да надокнади јер су путеви снабдијевања из Анатолије били пресјечени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана