„Вукодлак“ омиљена мета историчара и пљачкаша

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл
„Вукодлак“ омиљена мета историчара и пљачкаша

Aко се тајне мјере дебљином зидова око њих, тајне Aдолфа Хитлера су “дубоке” најмање 2,5 метра.

Скривен у боровој шуми, у централној Украјини налази се један од Хитлерових тајних бункера из којег су он и његови генерали мотрили Источни фронт током Другог свјетског рата, преноси Би-Би-Си.
Изграђен 1941, осам километара од града Винице, бункер је данас прекривен растињем. Често га посјећују заљубљеници у историју, али и пљачкаши.

Прије почетка градње бункера становништво околних села је расељено.

Сиви бетонски базен - који је углавном сув, осим послије прољећних киша - и гомиле камења прекривене нацистичким графитима једини су показатељи да је овдје некада био њемачки командни центар.

Испод површине су просторије за које неки историчари кажу да се простиру на дубини од седам спратова. Хитлер је посјетио бункер три пута, а најдуже је у њему боравио три мјесеца.

Планови локалних власти да забране копање у близини бункера и цијело мјесто претворе у меморијални центар нису далеко отишли. Када се сазнало да украјинска влада планира да у мају прошле године на том мјесту отвори музеј, локално становништво и комунисти су протестовали.

Комунистичка партија генерално се противи дизању споменика хитлеровској прошлости и назвала је музеј “храмом неонациста”, а локално становништво страховало је да би копање изнад бункера могло да активира гасне замке.

Иако је изградња меморијала неизвјесна, заинтересовани и даље могу да посјете бункер назван “Вукодлак”.

У оближњем селу налази се велики позлаћени споменик посвећен жртвама рата, њих око 14.000.

Неколико старијих становника који су помагали у покопавању заробљеника поклонили су униформе, медаље, посуђе и друге подсјетнике на нацистичку окупацију кустосу приватне изложбе смјештене у некадашњем санаторијуму који се налази у близини бункера.

Међу најинтересантнијим предметима је минијатурна реплика комплекса који је чинило око 80 зграда укључујући бараке, барове, казино, генератор за струју, телеграф па чак и црква.

Туристи често долазе да виде и совјетску ратну машинерију која се налази у близини.

Послије повлачења њемачке војске 1944. године, Хитлер је наредио да се његов бункер уништи експлозивом. Подземни пролази тада су класификовани као тајни и никакво историјско истраживање од тада није дозвољено. Бункер је за оне услове био луксузно опремљен, јер је у њему био изграђен и базен само за “фирера”.

За сада, цијели комплекс је прекривен мистеријом и постао је плодно тло за бројне легенде и приче, укључујући и теорију да су у бункеру нацисти крили злато.

Заробљеници

Бункер су градили совјетски ратни заробљеници, које су по завршетку изградње Нијемци стријељали и покопали у масовну гробницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана