ВРЕМЕПЛОВ - ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Од ДАСП-а до Аутопревоза (3): Градско ауто-транспортно предузеће од 1950. године

Верица Јосиповић
ВРЕМЕПЛОВ - ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Од ДАСП-а до Аутопревоза (3): Градско ауто-транспортно предузеће од 1950. године

Уредбом Владе ФНРЈ од 18. априла 1946. основана је Изванредна комисија за ауто-саобраћај, са задатком да ликвидира пословање ДАСП-а и свих његових земаљских дирекција и подружница, радионица и бригада, те да помогне при оснивању и организовању дирекције за ауто-транспорт у народним републикама, евидентира и расподијели имовину ДАСП-а на предузећа за шпедицију и ауто-саобраћај, радионице, задруге и дирекције жељезница и пошта.

Предузеће у Бањалуци је од јула 1946. наставило рад под фирмом Окружно аутомобилско саобраћајно предузеће Бањалука (ОАСП). Сједиште фирме је било у Мирка Вишњића број 8. Цјелокупну имовину преузело је од Државног аутомобилско саобраћајног предузећа - База Бањалука. Управна зграда и просторије за гаражирање и радионице налазиле су се на углу улица Мирка Вишњића и Васе Пелагића, а радионице за сервисне поправке, прање и подмазивање возила у Алеји браће Павлић. Предузеће је имало огранке у Приједору и Босанској Дубици, а билетарнице у Бањалуци, Босанској Градишци, Окучанима, Дервенти, Јајцу и Дубици. За директора је постављен Антон Фајфер, дотадашњи персонални референт у предузећу, а за његовог помоћника Мирко Дивјак, саобраћајни референт.

И у 1946. је предузеће било успјешно. Превезено је 486.025 путника и 6.390 тона робе. Отворене су нове линије за Сарајево и Јајце, линија Приједор - Босанска Дубица и сезонске линије за Слатину и Лакташе.

Након првомајског такмичења 1947. награђен је новчано Франц Сечен, аутомеханичар и вођа радионице број 2, троструки носилац прелазне заставице најбољег радника. Са својом групом је отклањао кварове на трошним аутобусима и одржавао их током зиме.

У новембарском такмичењу су за ударнике проглашени шофери Богдан Новаковић, Мустафа Муфтић, Зулфо Софтић, Вид Чуковић и Миле Котарац, који су пребацили норму преко 30 одсто.

Маја 1947. ОАСП-у је припојено ОАТП из Бихаћа, а 15. јуна успостављена је и линија Бањалука - Бања Врућица, која је одржавана двапут седмично.

Предузеће је 30. јула 1947. стављено под управу Владе НР БиХ и добило назив Земаљско аутомобилско транспортно предузеће (ЗАТП). За директора је именован Иван Тукерић. Градски народни одбор је 10. маја 1948. ЗАТП-у предао на управљање гараже Шаина и браће Дивјак.

ЗАТП је 30. јуна 1949. пренесен у надлежност Обласног народног одбора Бањалука, промијенивши назив у Обласно аутотранспортно предузеће (ОАТП). Почетком наредне године овом називу је додата и ријеч "Аутопревоз". Предузеће је те године имало на располагању 17 аутобуса, са укупно 750 сједишта, пет камиона на бензин, са 150 сједишта и једну путничку приколицу са 30 сједишта, а Теретни саобраћај 50 камиона и 14 приколица.

ОАТП "Аутопревоз" је 16. септембра 1950. регистровано као Градско ауто-транспортно предузеће "Аутопревоз". Директор предузећа био је Љубо Зарић.

"Аутопревоз" је једно од ријетких предузећа у Бањалуци које се може похвалити да је прославило 70. рођендан и да и данас ради.

ВЕРИЦА ЈОСИПОВИЋ, архивиста начелник Одјељења за сређивање и обраду архивске грађе Архива Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана