ВРЕМЕПЛОВ - ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Од ДАСП-а до Аутопревоза (2): Ударници оспособили 20 возила за саобраћај

Верица Јосиповић
ВРЕМЕПЛОВ - ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА - Од ДАСП-а до Аутопревоза (2): Ударници оспособили 20 возила за саобраћај

О предузећу се у 1946. и 1947. може највише сазнати из извјештаја о првомајским и новембарским радним такмичењима. У условима опустошености земље, опште оскудице и угашене размјене са иностранством, добровољни рад, од масовних радних акција до такмичења и ударништва, био је најјача снага обнове.

 На позив маршала Тита, радна такмичења су у земљи током 1946. постала масовна, обухватајући 60 одсто радника и службеника. Најбољи појединци стицали су ударничка звања.

На приједлог синдикалне подружнице, јануара 1946. у ДАСП-у су за радничке повјеренике једногласно изабрани Мухамед Чехић, Илија Љевар, Бранко Гороња, Јаков Милановић, Мустафа Муфтић и Душан Спасојевић. На синдикалној конференцији одржаној 24. фебруара 1946. закључено је да се предузеће пријави за првомајско такмичење. Централна управа у Сарајеву је бодовала и одређивала побједнике по сљедећим такмичарским тачкама: повећање радне дисциплине и продуктивности, уштеда материјала и енергије, уздизање стручних кадрова, јачање синдикалне активности, осигурање возног парка од пожара и организовање ватрогасних течајева, смањење крађе, саботерства и бирократизма, оспособљавање старих машина и материјала. Сваки радник је требало да за вријеме такмичења да 45 сати прековременог рада у корист КПЈ и ратне сирочади, те да из "Борбе" и "Радника" прочита 60 најактуелнијих чланака. Радне екипе су морале организовати акције по селима ради поправке пољопривредних алата и посуђа. Нарочита пажња посвећена је културно-просвјетној дјелатности. У предузећу је требало ликвидирати неписменост, издати шест бројева зидних и одржати 12 усмених новина.

За вријеме првомајског такмичења најважнији резултати били су поправка два камиона и неколико аутобуса. Најзаслужнија за то је била екипа за сакупљање старог жељеза, која је на подручју Бихаћа, Санског Моста и Босанске Крупе пронашла моторе и машинске дијелове. Због несташице новца и дијелова, то је био једини начин да се возила покрену. На поправци возила су се истакли аутомеханичари Мехмед Балић и Омер Арнаутовић и електричар Љубо Зарић. Радници у Одјељењу за поправку возила су пребацили норму за 30 одсто, а квалитет мотора је повећан за 70 одсто. До краја такмичења оспособљено је за саобраћај двадесетак камиона. Предузеће је постигло уштеду горива до 20 одсто код камиона и 30 одсто код аутобуса, материјала за 60 одсто, електричне струје за 20 одсто. Екипе ковача, заваривача и лимара су у Мишином Хану, Ивањској, Драгочају, Крупи на Врбасу и Сарачици поправили око 3.500 комада пољопривредних и кућних алатки. Стручне курсеве завршило је 65 радника. Екипа за културно-просвјетни рад је одржала неколико приредби, а приход од продатих улазница подијељен је најсиромашнијим радницима.

На новембарском такмичењу је за ударника проглашен токар Звонко Вучковић, док су похваљени и награђени Александар Вањур, Мехмед Балић, Звонко Просинек, Никола Петрић, Антон Косић, Илија Поповић, Бранко Мирковић, Онуфрије Котив, Славко Радоња, Љубомир Верен, Мишо Хорват и Вилко Цифлер.

Верица Јосиповић, архивиста,  начелник Одјељења за сређивање и обраду архивске грађе Архив Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана