Војвођанска порука у боци: Успомена на дечака страдалог у логору откривена после 30 година

blic.rs
Војвођанска порука у боци: Успомена на дечака страдалог у логору откривена после 30 година

Јозеф Рајтман преминуо је 1945. у логору за Подунавске Швабе у Гакову у Војводини када је имао само 14 година.

Једна флаша била је надгробни споменик овом дјечаку њемачке националности. Флаша је сачувана до данас у музеју у Улму и свједочанство је страдања војвођанских Нијемаца послије Другог свјетског рата.


- Владо Р. је, крчећи своју њиву, пронашао у јесен 1974. у корену једног стабла флашу ни не сумњајући да је земљиште масовна гробница у којој је сахрањено 5.827 људи. На флаши се налази рељефни натпис: "Лимонада са минералном водом", испод ког пише "Хавер Фоидл Регенсбург". У флаши је порука на комаду папира и једна мала света сличица. На папиру је текст: „Јосеф Реитманн, рођен 1931. године 3. маја у Апатину, умро у Гакову 28. октобра 1945. године. Његови родитељи су Петер Реитманн, рођен 1904. у Апатину и мајка Катарина, рођена Сцхради 1904. у Пригревици" - каже Борис Машић, хроничар и кустос Музеја Подунавских Шваба у Апатину. Он додаје да су касније и родитељи дјечака страдали у логору.  

- Сестра дечака је преживела, била је у Америци, а посетивши Музеј у Улму, посведочила је како се сећа да је отац флашу ставио као надгробни споменик - каже Машић.  

Флаша је експонат, али и свједочанство времена о коме се у нашој јавности све до прије десетак година ништа није знало. Мјесто концентрационог логора деценијама је прекривао заборав.
- Флаша као посмртна порука за једног дечака је опипљиви документ индивидуалне судбине. Она је доказ не само подунавско-немачке већ и европске историје. Стављена у историјски контекст не говори само о личној трагедији, него и о смрти више десетина хиљада Подунавских Немаца - каже др Кристијан Глас, директор Музеја у Улму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана