Војска која је преварила Хитлера тенковима на надувавање

Агенције
Војска која је преварила Хитлера тенковима на надувавање

У Другом свjетском рату у Француској и Њемачкој постојала је посебна војска која је имала само један задатак – да превари нацисте.

Од љета 1944. године до краја Другог свјетског рата, широм Француске и у долини Рајне уведена је посебна америчка "Војска духова" с циљем да војска Трећег рајха стекне погрешну слику о бројности и моћи савезничких оружаних снага.

Војску духова чинило је 1.100 одабраних војника, лажних тенкова и оружја на надувавање. Ова војска налазила се у склопу регуларног 23. одреда специјалних снага, али један једини задатак који је имала је био да обмањује и шири лажне информације о јачини и положајима савезничких снага, пише "Business Insider".

Документарни филм "Војска духова" (The Ghost Army) открива да су се ови мајстори обмане током рата излагали великој опасности док су дjеловали близу линија фронта у Француској, Белгији, Луксембургу и Немачкој. Више од 20 пута надмудрили су Нијемце, наводећи их на погрешан траг и прикривајући право стање кретања савезничких снага.

Иако су нацистима су дјеловали као права војска, заправо је била ријеч о умјетницима, стручњацима за звучне ефекте, глумцима и дизајнерима, који су предано израђивали макете на надувавање: војна возила, тенкове и оружје.

Стигавши у Француску убрзо након искрцавања у Нормандији, Војска духова је постала активна како на бојном пољу, тако и ван њега.

На бојном пољу су постављали лоше камуфлиране тенкове, авионе и оружје како би увјерили нацисте да има до 30.000 више војника него што их је заправо било. Звучни снимци кретања оклопних возила чули су се на удаљености од 15 километара и тиме је цијела представа за нацисте дјеловала још увјерљивије.

Ван бојног поља глумци Војске духова глумили су америчке генерале широм Француске. Свјесни да их њемачки агенти врло вјероватно шпијунирају и прислушкују, преко радија су расправљали о лажним војним плановима и војним положајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана