Власти Сарајева намјеравају да подигну споменик аустроугарском престолонасљеднику Фердинанду

Вести онлајн
Власти Сарајева намјеравају да подигну споменик аустроугарском престолонасљеднику Фердинанду

Сарајево - Власти Сарајева намеравају да подигну споменик аустроугарском престолонасљеднику Францу Фердинанду кога је прије 99 година на улицама тог града убио припадник Младе Босне Гаврило Принцип, преносе “Вести онлајн”.

Идеја за слављење окупатора и категорисање Принципа као терористе, несумњиво представља још једно забадање прста у очи Србима у БиХ дошла је са сарајевског Електротехничког факултета и Сарајевске школе науке и технологије чији је власник члан ратног Предсједништва РБиХ и осумњичени за злочин у Добровољачкој улици Ејуп Ганић.

Све то се ради у оквиру припрема за обиљежавање стогодишњице сарајевског атентата.

Седмодневне свечаности планиране су за јун сљедеће године у Сарајеву.

Предвиђени су бројни концерти и други културни догађаји, бициклистичка трка и долазак бројних страних историчара и публициста који ће говорити о Првом свјетском рату.

У међувремену, више домаћих историчара упозорило је да ће се обиљежавање искористити да се Срби означе као главни кривци за избијање тог рата.

Информације о постављању статуе Франца Фердинанда недавно је коментарисао и премијер Србије Ивица Дачић, који је оцијенио да таквом споменику није мјесто у Сарајеву.

- Не знам за земљу у којој се споменици подижу окупаторима - рекао је Дачић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у неколико наврата досад је упозорио да се, у причи о обиљежавању стогодишњице сарајевског атентата, спрема нова подвала на рачун српског народа.

Он је упутио отворено писмо у коме наводи да су догађаји који се планирају за сљедећи јун класично прекрајање историје и њено повезивање са скором прошлошћу БиХ.

Он је изразио сумњу у добронамјерност цијелог пројекта.

- Апсолутно сумњам да ће најзначајнији дијелови тог пројекта бити објективни према Србима и могу да вас увјерим да изложбе које се предвиђају пројектом неће бити добро примљене у РС. Када је ријеч о Сарајеву и његовим намјерама, важно је напоменути да је његов градоначелник Иво Комшић приликом представљања тог пројекта нагласио да је “Европа схватила да се највећи сукоб након Првог свјетског рата догодио управо у БиХ”. Према томе, сматрам да треба ставити упитник над добрим намјерама тог пројекта - навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана