Вилијем Фокнер - романи о злу и људскости

Срна
Foto: Википедија

БИЈЕЉИНА - Амерички писац, нобеловац и књижевни класик Вилијем Фокнер (1897 – 1962) умро је на данашњи дан 1962. године.

Фокнер је био заокупљен проблемом зла. Приказао је друштвену историју америчког југа, дегенерацију и пропадање старосједилачке господе, те суровост и безобзирност дошљака.

Био је хроничар пропадања, порочности, изопачености и свирепости.

Дјела: романи "Сарторис", "Бука и бијес", "Свјетлост у августу", "Комарци", "Медвјед", "Коњички гамбит", "Уљез у прашину", "Дивље палме", "Војникова плата", "Старац", "Господска кућа", "Реквијем за искушеницу", "Лупежи", "Уточиште", приповијетке "Светилиште", "Непобијеђени".

Фокнер је, према многим мишљењима, највећи амерички романописац и један од највећих свјетских прозаиста уопште.

Његово дјело карактеришу раскошна инвенција, ватромет техничке виртуозности, доминантна трагична и трагично-иронична визија живота у којој влада судбина.

Истовремено, Фокнер афирмише и људскости стоичког хуманизма израженог у хришћанској иконографији и даје нагласак на врлине које је истакао у свом
чувеном говору при додјели Нобелове награде.

Фокнеров утицај на свјетску књижевност је велики: довољно је рећи да су посљератна америчка, западноевропска и латиноамеричка литература незамисливе без њега - од Албера Камија до Габријела Гарсије Маркеса, од Марија Варгаса Љосе до Тони Морисон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана