Умјетник чије слике пјевају са животом

Танјуг
Умјетник чије слике пјевају са животом

Француски сликар Пјер Огист Реноар, један од најистакнутијих импресиониста и највећих европских сликара 19. вијека преминуо је 3. децембра 1919. године, у француском градићу Кањ сир Мер.

Његова дјела “Младе дјевојке за клавиром”, “На тераси”, “Дјевојка која се чешља”, “Мулен де ла Галет”, “Портрет госпођице Гримпел са плавом траком”, “Купачица” и многа друга вјеродостојно представљају дубоки печат једног времена. 
Реноарова слика из 1888. године “Купачица” процијењена је на 18 до 28 милиона долара, а била је понуђена на аукцији у јуну у Лондону. 

Овај чувени умјетник, рођен 1841. године, дружио се са Алфредом Сислијем, Фредериком Базилом и Клодом Монеом.

Таленат и несигурност

Таленат овог великог умјетника дошао је до пуног изражаја тек када је почео да слика жене. Његове бујне, пуначке даме, од којих многе имају исти стас и лице, биле су изразито рјечите и пуне женствености. Неки сликари су посветили каријере покушавајући да пренесу дубину у сликању жена коју је преносио Реноар.

У своја дјела сцена из свакодневног живота, актове, мртве природе, пејзаже, овај плодан умјетник је увијек уносио своје емоције.

Међутим, док су његове слике одисале игром са бојама, свјетлошћу и пуне примамљиве и, чак, свечане живости, он сам није дјеловао као срећан човјек. 

Реноар је био напет, немиран и захтјеван духом. Често је занемаривао људе око себе. Једног дана би био задовољан собом и хвалио би се, а већ сутрадан показивао је своју дубоко укоријењену несигурност.

Путовања

Овај импресиониста је трагао за инспирацијом и новим погледима на путовањима по свијету. На тим путовањима стицао је бројне пријатеље, ширио је своје перспективе, али махом у име своје умјетности, а не личне несигурности. 

Није било сумње да су слике Реноара изузетне. Његове слике пјевају са животом, његов кист интимно милује своје поданике. 
Занимљиво је да је он тежио томе да прослави несавршеност као основни вид љепоте, међутим, сам се није устручавао да своје моделе уљепша како би добио изглед какав жели да створи.

Болест

Реноар је имао проблема са реуматизмом, па је тешко сликао, а како је болест напредовала био је принуђен да користи колица и није могао да слика класична платна.

У касној фази занимао се за скулптуру али због своје болести није могао да реализује своје приједлоге и једино је реализовао својеручно бисту свога најмлађег сина 1908. године.

Пред крај живота 1919. године је посјетио Лувр да би видио своја дјела која су била међу старим мајсторима сликарства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана