У Уједињеним Арапским Емиратима пронађене грађевине старе 8.500 година

ГС
Foto: Агенције

Археолози су у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) открили најстарије познате грађевине које су старе најмање 8.500 година.

 Ријеч је о грађевинама које су старије више од 500 година у односу на претходна открића, потврдило је министарство за културу и туризам у Абу Дхабију. Грађевине су откривене у склопу археолошког програма, а пронађене су на отоку Гхагха западно од града Абу Дхабија.Структуре представљају једноставне округле просторије са каменим зидовима који су прилично очувани, а њихова висина износи готово један емтар.

Тим археолога је саопћио да је ријеч вјероватно о кућама за малу заједницу која је живјела на отоку током цијеле године

.Ово откриће представља доказ постојања неолитских насеља прије него су развијени далеки поморски путеви, што сугерише да трговина заправо није била потицај за насељавање у том подручју као што су археолози раније мислили.

Пронађено је на стотине артефаката укључујући обрађене камене врхове стријела које су се користиле вјероватно за лов. Археолози претпостављају да су заједнице вјероватно користиле богате ресурсе мора.Иако још увијек није сигурно докад су се грађевине користиле, археолози су пронашли посмртне остатке човјека који су стари око 5.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана