У мистериозној гробници у Амфиполису пронађено пет скелета

Танјуг
У мистериозној гробници у Амфиполису пронађено пет скелета

У импозантној гробници која је 2012. откривена у Амфиполису, на сјеверу Грчке, археолози су ископали неколико скелета.

"Откривено је најмање пет скелета - једне жене старе око 60 година, двојице младих мушкараца и једне бебе", наводи се у саопштењу грчког министарства културе, додајући да су четири костура била покопана, а један спаљен.

Анализе око 550 костију откривених у овој гробници која датира из времена Александра Великог (356-323 п.н.е.) нису помогле истраживачима да одгонетну идентитет особа које су ту сахрањене.

Пронађена је свега једна лобања у "доста добром стању" која је припадала шездесетогодишњој жени, високој 1,57 метара.

Костури двојице мушкараца, старости од 35 до 45 година, високих 1,68 и 1,63 или 1,62 метра, такође су реконструисани. На једном од њих су видљиви трагови овреда изазваних оштрицом.

Преостала два скелета припадају новорођенчету и највјероватније одраслој особи, чије су кости по свему судећи биле спаљене.

Предузете су и друге анализе како би се утврдило чиме су се ови Александрови савременици хранили и да ли су од нечега боловали.

Тестови ДНК на три костура - остала два су недовољно комплетна за овакву анализу, требало би да покажу да ли су особе сахрањене у гробници биле у сродству.

"Распоред пронађених костији указује да су биле премештане", истиче се у саопштењу министарства, потврдјујући хипотезу да је гробница била оскрнављена.

Гробница у Амфиполису, која се налази на око 100 километара од Солуна, окружена је мермерним зидом пречника 500 метра и високим 30 метара.

Ово налазиште је било познато археолозима још од 1960. године, али је сама гробница почела да се ископава тек 2012. У међувремену су истраживачи допрли готово до самог њеног средишта које чувају двије импозантне скуптуре свинге и више од два метра високе каријатиде.

Археолози и даље шпекулишу око тога ко је тамо сахрањен. Гробница би могла да буде почивалиште Александрове жене Роксане, његове мајке Олимпије или неког од његових генерала.

Историчари, међутим, тврде да је мало вјероватно да је тамо сахрањен Александар Велики.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана