У Луксору откривена гробница стара 4.000 година

Танјуг
У Луксору откривена гробница стара 4.000 година

Током ископавања у Луксору, тим шпанских археолога пронашао је фараонску гробницу која је припадала једном од чланова 11. египатске династије, саопштило је египатско министарство антиквитета.

Величина гробнице указује да је у њу био сахрањен "неко од чланова краљевске породице или неки високи званичник", навео је министар Мохамед Ибрахими.

Шпански археолог и вођа тима Хосе Галан изјавио је да ће ово откриће пружити нове податке о династији која је владала Луксором, главним градом древног Египта.

"Откриће потврђује постојање многих гробница од прије 4.000 година из 11. династије у области Дреаа Абу Нага", рекао је Галан за АФП.

Прије пет година на том подручју је откривена још једна гробница из истог периода. У њој су пронађени црвени саркофаг, добро очувана мумија, као и неколико лукова и стријела који су сада изложени у музеју у Луксору.

"С обзиром на велики број људских остатака откривених у њој, могуће је да је гробница била коришћена као масовна хумка", казао је представник министарства антиквитета Али ал-Асфар.

Гробница је коришћена и током 17. династије што потврђују оруђе и грнчарија из тог периода који су у њој пронађени.

Луксор, 500 километара јужно од Каира, је град који се простире на обалама Нила. Због огромног броја храмова и фараонских гробница често се назива "највећим свјетским музејем под отвореним небом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана