У Чешкој памте нацистичку прошлост Фердинанда Поршеа

Б92
У Чешкој памте нацистичку прошлост Фердинанда Поршеа

Док се бројни љубитељи марке "Порше" широм свијета диве аутомобилима овог произвођача, мишљења о инжењеру и оснивачу компаније, Фердинанду Поршеу подијељена су у његовом родном граду Вратиславицама у Чешкој.

Власти овог града су 2010. године отвориле веома модеран музеј посвећен творцу VW "бубе", једног од најпродаванијих модела у историји ауто-индустрије, а њемачка компанија "Порше" редовно је опремала музеј моделима аутомобила.

Међутим, нове локалне власти изабране 2013. године, одмах су негодовале што Вратиславице славе Фердинанда Поршеа који је радио за нацистичког лидера Адолфа Хитлера.

Вратиславице, мјесто са 8.000 становника, насељене су Нијемцима још од средњег вијека, а припојене су бившој Чехословачкој послије пада Аустроугарске. Хитлер их је потом припојио Њемачкој 1938. године.

Нови градоначелник, Алес Преслер, изјавио је да су ветерани Другог свјетског рата и јеврејска заједница негодовали што у музеју не постоје референце о повезаности Ф. Поршеа са нацизмом и о томе да су у његовој фабрици у њемачком Волфсбургу принудно радили и ратни затвореници.

У међувремену, градске власти су уклониле све плакате добродошлице у којима се помиње да је то Поршеово родно мјесто, а у музеју су поставиле натпис да је он био нациста.

Након тога, компанија "Порше" повукла је све аутомобиле које је музеју дала на распологање.

Када је Хитлер дошао на власт 1933. године, затражио је од Фердинанда Поршеа да конципира јефтин породични аутомобил за широке народне масе. Тако је рођена чувена "буба". Хитлер је охрабрио Поршеа да се одрекне Чехословачког држављанства 1935. године, неколико година прије него што је његову земљу окупирала нацистичка Њемачка.

Фердинанд Порше је послије рата био 22 мјесеца у затвору, а 1951. године је преминуо од срчаног удара. Своје предузеће оставио је сину Фердинанду Ферију који је почео да производи спортске аутомобиле.

"Порше је био нациста и то у добрим односима с Хитлером. Искористио је тај однос да напредује", оцијењује чешки историчар Јан Вајскебер.

Међутим, неки становници Вратиславица поштују Поршеов рад.

"Порше није имао тада избор. Да је одбио Хитлера сигурно би завршио у неком концентрационом логору и не би ништа постигао", каже Милан Бумба, колекционар возила марке "Порше" који испред своје кафане има три изложена аутомобила.

Вратиславице су до сада често посјећивали љубитељи "Поршеа" из читавог свијета, а између осталог и фанови из САД и са Новог Зеланда.

Због нацистичке прошлости оснивача "Поршеа" власти Атланте у Сједињеним Државама одбиле су 2012. да дају дозволу да се једна улица у том граду назове његовим именом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана