Творац магичног свијета цртаних филмова

Александар Поповић
Творац магичног свијета цртаних филмова

Волт Дизни био је аутор стрипова, филмски аниматор и продуцент, једна од најпросперитетнијих и најмоћнијих личности свјетског филма, творац цртаног филма, добитник 29 "Оскара", човјек чија остварења и данас представљају велику радост дјеци.

Године 1928. Дизни је осмислио лик Микија Мауса, који га је прославио и учинио легендом цртаног филма, а његова остварења "Бамби", "Алиса у земљи чуда", "Сњежана и седам патуљака", "Пепељуга", "Петар Пан", "Пинокио", "Паја Патак", "Три прасета" и друга и данас усрећују малишане широм свијета.

Преминуо је 15. децембра прије 46 година.

Рад

Чувени аутор цртаних ликова рођен је 5. децембра 1901. године у Чикагу као Волтер Дизни.

Био је непознати и сиромашни цртач стрипова све док није нацртао Микија Мауса, који му је донио свјетску славу. Касније је услиједила Микијева дружина и остали ликови.

Уз значајну подршку ујака Роберта и брата Роја, Волт је основао студио којем је дао име "Дизни брадерс студио", да би га касније преименовао у "Волт Дизни студио", који је и данас једна од најуспјешнијих филмских компанија.

Да би повећао приходе Дизни је основао властиту дистрибутерску компанију, 1954. је почео да производи и ТВ серију, а 1955. је изградио забавни парк "Дизниленд" у Калифорнији, једну од највећих туристичких атракција у САД.

Лоше особине

Дизни је, нажалост, упамћен и као расиста, антисемит и поборник неједнакости међу половима.

Његови цртачи могли су да буду искључиво мушкарци, а жене су имале прилику да се баве само бојењем слика и обично би добијале отказ ка­д би навршиле 30 година.

Траг

О популарности Дизнијеве заоставштине свједочи и чињеница да чувени забавни парк у Паризу, "Дизниленд", годишње привуче дупло више посјетилаца од Мона Лизе у музеју Лувр.

О томе колики је траг Дизни оставио за собом и колико је и данас популаран свједочи и чињеница да је једна драгуљарница у Токију за овогодишње празнике направила јелку од чистог злата украшену управо Дизнијевим јунацима попут Микија Мауса, Звончице и Пепељуге.

У новембру ове године један од најранијих Дизнијевих плаката на којима се налази Мики Маус продат је на аукцији у Лос Анђелесу за више од 100.000 долара.

О животу и раду легенде анимираног филма заинтересовани могу више сазнати у комплексу скромних зграда од опеке, удаљеном мање од пет минута од моста Голден гејт у Сан Франциску, гдје се налази Породични музеј Волта Дизнија.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана