Тито, Хитлер, Стаљин и Фројд били комшије

Агенције
Тито, Хитлер, Стаљин и Фројд били комшије

Беч - Прије тачно стотину година у једном крају Беча живјели су Адолф Хитлер, Јосиф Стаљин, Лав Троцки, Јосип Броз Тито и Зигмунд Фројд, преносе портали.

Из пољског Кракова је возом у Беч стигао човјек којем је у пасошу било уписано име Ставрос Пападопулос.

- Сједио је сам за столом када су се врата отворила послије куцања и непознат човјек је ушао унутра. У његовим очима није било ничег пријатељског - написао је човјек који се сусрео са придошлицом. Тај човјек био је Лав Троцки, руски дисидент и уредник "Правде", а Пападопулосово право име било је Јосиф Висарјонович Џугашвили, тада познатији као Коба, а историја га памти као Стаљина.

Би-Би-Си наводи да су Троцки и Стаљин били међу многобројним личностима које су 1913. живјеле у центру Беча, а чији ће животи умногоме обликовати дешавања у 20. вијеку. Међу њима је ипак било разлике - Троцки и Стаљин су се ту крили, пошто су били у бјекству, док је на примјер Зигмунд Фројд већ био чувен у јавности.

Познати психоаналитичар живио је и радио у улици Бергасе. Млади Јосип Броз, касније познат као Маршал Тито, радио је у "Дајмлеровој" фабрици аутомобила у Винер Нојштату.

Ту је близу био и 24-годишњак из сјеверозападне Аустрије чији су снови да упише Бечку академију финих умјетности и постане сликар два пута завршили неуспјехом, па је сада живио у јефтином конаку у Мелдерманштрасе, близу Дунава. Његово име било је Адолф Хитлер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана