Сунао Тсубои преживјели нуклеарни ужас у Хирошими: Живи пакао настао након атомског напада

Агенције
Сунао Тсубои преживјели нуклеарни ужас у Хирошими: Живи пакао настао након атомског напада

Нагасаки - Јапан је прије 70 година постао прва и за сада једина жртва нуклеарног напада, а ужаса који је 6. августа 1945. године посијала бомба "малишан" на Хирошиму и три дана касније "дебељко" на Нагасаки присјећају се "хибакусхе", људи који су преживјели стравични атомски напад, када је на земљи настао пакао.

Сунао Тсубои, пише "Гардијан", своје ожиљке добијене у експлозији атомске бомбе на Хирошиму носи већ 70 година и живо се присјећа тога дана када је зачуо заглушујући прасак, да би потом био одбачен у ваздух и након десет метара пао на земљу.

- Када сам дошао свијести, видио сам да имам опекотине по цијелом тијелу, а усљед силине експлозије отпали су ми рукави кошуље и ногавице панталона. Руке су ми биле највише опечене, нисам знао да нас је погодила атомска бомба, али по ономе што сам видио око себе знао сам да је на земљи настао живи пакао - казао је Тсубои.

Присјећа се дјевојчице којој су очи испале из дупља, људи без екстремитета и оних који су рукама покушали спријечити да им из рупе на трбуху не исцуре унутрашњи органи.

- Били су попут приказа, крварили су из рана, покушавајући да негдје оду прије него што су колабирали. Угљенисана тијела била су посвуда, прекрила су и ријеку - описује Тсубои тај 6. август и додаје да је смрад изгорјелог људског меса био застрашујуће снажан.

У болници је више од 30 дана био без свијести. Од тога дана Тсубои је био хоспитализован 11 пута, а три пута му је речено да му нема спаса. Цијели живот узима лијекове за разне болести, укључујући и два карцинома, као директне посљедице радијације. Тсубои је свој живот посветио ширењу истине о ужасима нуклеарног оружја широм свијета и сваке године са својом дјецом и унуцима у Парку мира у Хирошими одаје почаст жртвама, међу којима је највише било цивила.

По наредби тадашњег америчког предсједника Харија Трумана, амерички бомбардер Б-29 избацио је то­г јутра 15 килотона тешку нуклеарну бомбу, с висине од 9.400 метара, у којој је било 60 килограма уранијума. Експлодирала је изнад Хирошиме на висини од око 600 метара, изазвавши топлотни талас температуре до 5.000 степени Целзијуса, снажни ударни талас брзине 800 километара на час и пламене олује, које су уништиле готово све унутар дванаест квадратних километара. У првим секундама усмрћено је између 70.000 и 80.000 људи, да би у мјесецима који су услиједили број мртвих због радијације нарастао на 140.000.

Експлозија је узроковала и врели гљивасти облак прашине и крхотина висок 15.250 метара, који се видио с удаљености од 560 километара. Три дана касније, бачен је на Нагасаки 4.500 килограма тежак "дебељко", а број жртава у првим тренуцима након експлозије креће се од 40.000 до 80.000.

Усљед радијације и тешких болести, које су се потом развиле, број људи који су умрли од посљедица двију атомских бомби је у августу 2014. године достигао 450.000, од којих је 292.325 жртава из Хирошиме, а 165.409 из Нагасакија.

Бомбардер

Злокобни "Енола Гаџ", који је испустио најсмртоноснији терет на свијету, сада се налази у музеју авиона код аеродрома Дулс у близини Вашингтона. Сребрнасти бомбардер добио је име по мајци пилота, који је њиме управљао тог историјског дана у августу 1945. године

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана