Шта све крије највећа античка гробница?

Агенције
Шта све крије највећа античка гробница?

Археолози су у гробници у Амфиполу, која већ мjесецима због своје величине и важности голица машту Грка, ископали и двије каријатиде, објавило је грчко министарство културе.

Гробница у Амфиполу, сто километара удаљена од Солуна, сматра се највећим открићем из времена Александра Македонског. Археолози помно и полако ископавају скривена богатства, а посљедња важна открића из гробнице су двије мермерне каријатиде, кипови жена које замјењују стубове.

Каријатиде подупиру унутрашњи улаз у гробницу и начињене су истом скулпторском техником као и сфинге откривене на главном улазу. Обије имају испружену руку у симболичном гесту који одгурује оне који би покушали да оскрнаве гробницу.

"То је важно откриће које подржава мишљење да се ради о важном споменику," објавило је грчко Министарство културе.

Археолошка ископавања велике гробнице у сјеверном грчком граду Амфиполу изазвала су велику знатижељу медија и јавности и подстакла бројна нагађања о томе коме припада. Иако чак и археолози нису сигурни чија је, многи узбуђено чекају да се ископавања потпуно заврше и напокон сазнају крије ли гробница тијело најистакнутије фигуре древне Грчке - Александра Македонског.

И док грчко министарство културе наводи да 590 метара дуга гробница највјероватније не припада "краљу ратнику", нико не може да оспори да се ради о највећем гробу откривеном у Грчкој.

Тачна локација Александровог гроба, који је умро 323. године прије Христа у Вавилону, једна је од највећих загонетки свјетске археологије. Неки стручњаци сматрају да је вјероватно сахрањен у Александрији. Његова жена Роксана и син Александар послије његове смрти протјерани су у Амфипол и ту убијени заједно са његовом мајком и братом, што друге наводи на закључак да су у гробници њихови остаци.

Од када су почела ископавања у Амфиполу 2012. године, археолози су открили дио улаза у гробницу из четвртог вијека старе ере са 4,5 метара високим бочним зидом. Улаз, запечаћен са неколико камених блокова, чувају двије 1,5 метара високе безглаве сфинге.

Радови на налазишту изазвали су велико занимање медија, па чак и емитовање дневних телевизијских прилога о новостима са локације. Интерес је подстакао и полицију да постави чуваре око гробнице како би спречили могуће интервенције модерних пљачкаша гробова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана