Шта су мајке жељеле од синова диктатора?

foreignpolicy.com
Шта су мајке жељеле од синова диктатора?

Лондон - "Форин полиси" пише да су неки свјетски владари имали блиске односе с мајкама. Хитлерова је жељела умјетника, Стаљина је тукла, Милошевићева је хтјела уметника.

Док се са оцем често сукобљавао због слабих оцијена у школи, Адолф Хитлер је мајку Клару просто обожавао. Када је као младић отишао од куће да се опроба као умјетник, она га је у томе подржала, а након што је исте године умрла од рака, био је скрхан болом.

У књизи "Мајн Кампф" констатује да га је овај догађај заувијек очврснуо, тиме што га је из нежног мајчиног наручја пуног љубави бацио у руке суровог свијета против којег је касније водио битке.

.

 

Јосиф Висарионович Џугашвили, познатији по надимку Стаљин, такође је био врло привржен мајци, али је имао проблематичан однос са оцем, алкохоличарем који их је обоје често и сурово тукао.

Напорно радећи као праља, мајка Екатерина је успјела да га упише у богословију, и изборила се да га у њу врати пошто га је отац, који је у међувремену напустио породицу, отео и силом уписао на занат. У настојању да га изведе на прави пут и мајка га је, међутим, немилосрдно тукла.

У старости се о њој добро бринуо, али ју је ријетко посећивао, а један од посљедњих разговора мајке и сина љекар који ју је лијечио запамтио је овако:

Стаљин: Зашто си ме толико тукла?

Екатерина: Зато си тако добро испао. Јосифе - ко си ти сад у ствари?

Стаљин: Сјећаш се цара? Па, ја сам као цар.

Екатерина: Боље би било да си постао свештеник.
 

Роберт Мугабе често говори о својој мајци Бони, побожној католкињи, која је пала у депресију након што ју је муж напустио, а два старија сина умрла. Породица је била јако сиромашна, а мајка строга и хладна, али је сину усадила непоколебљив осјећај да мора успјети и бити изнад свих, јер је од Бога предодређен за велика дијела.

Када је изабран за предсједника, Бона, међутим, није ликовала. "Није он способан за то. Он није тип човјека који ће бринути о другима" - изјавила је она.
.

.

.

 

Слободан Милошевић је на свијет дошао у ратно доба, а отац му је рано напустио породицу. Мајка Станислава, учитељица и комунистичка активисткиња, била је центар његовог свијета у дјетињству.

Увијек се трудила да га у школу пошаље у чистој бијелој кошуљи, као дјечију верзију комунистичког функционера какав се надала да ће једнога дана постати. Након одласка у Београд, на факултет, Милошевић упознаје колегиницу Мирјану Марковић, која се с његовом мајком лоше слагала, и све ријеђе долази кући.

"Мајка ми никад није опростила за Миру", рекао је наводно Милошевић једном пријатељу.

Депресивна, Станислава се 1974. објесила у породичној кући у Пожаревцу, само 10 годиана након што је себи живот одузео и његов отац. 

Посљедњи "мамин син" међу диктаторима био је Жан Клод Дувалије (Бејби Док), који је на чело Хаитија дошао након очеве смрти 1971, у својој 19. години. Прави владар из сјенке била је, међутим, његова мајка Симон, жена скромног поријекла и ватрена поклоница Вудуа.

Ствари су почеле да се мијењају так након 10 година, када се Бејби док оженио са Мишел, ћерком угледног бизнисмена и снахом човека који је организовао пуч против његовог оца.

Мајка је након овог брака потпуно потиснута на маргину, али када је Дувалије млађи свргнут, придружила се сину и његовој супрузи у егзилу, гдје је са њим наставила да живи и након спектакуларног развода супружника, наводно у великом сиромаштву, све до своје смрти.

Бејби Док се 2011. вратио на Хаити и још увек је тамо, званично у кућном притвору, што му не смета да излази са пријатељима и да води прилично лагодан живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана