Средњовијековна црква у којој су се, како каже легенда, причестили кнез Лазар и кнегиња Милица FOTO

Nat.Geo.
Foto: Shutterstock

У подножју стрмих литица Борачког крша, неколико стотина метара испод средњовијековног града Борача, налази се црква посвећена арханђелу Гаврилу. Њена најранија историја је непозната, тако да се још увијек тачно не зна вријеме градње, као ни име ктитора.

Много је митова и легенди, а то је чини још занимљивијом, интересантнијом и мистичнијом, а уједно и привлачнијом за туристе. Вјерује се да црква потиче из доба славне династије Немањића и да су је током историје обилазиле многе знамените личности.

Борачка црква, која је смјештена у крилу Борачког крша, вијековима чува и његује сопствено духовно и културно наслијеђе. Будући да представља својеврсни споменик културе, недавно су обављена новија истраживања којима је утврђено да је првобитна црквена грађевина постојала на данашњем платоу још у вријеме владавине краља Драгутина.

Током XIV вијека многи српски владари користили су средњовијековни град Борач као привремену љетњу резиденцију, па је тако и црква временом постала значајан центар духовности овог краја. Наводно, легенда каже да је цркву обилазио и сам цар Душан, кад је боравио у овим крајевима.

Према још једном народном предању, неколико дана прије Косовског боја у цркву су свратили и причестили се кнез Лазар и кнегиња Милица. Нити један релевантан историјски извор не спомиње ово, па је скоро немогуће ни утврдити шта је истина, а шта мит или легенда.

Са друге стране, релевантно је да су након Косовског боја, услиједили трагични дани за српски народ, па је црква више пуна рушена и паљена од стране Угара и Турака. Црква Св. Арханђела је обновљена у XVI вијеку заслугом пећког патријарха Макарија Соколовића, о чему свједочи натпис изнад улазних врата из припрате у наос цркве.

У XIX вијеку цркву су поново опустошили Турци, али убрзо је поново обновљена и то настојањем кнеза Милоша Обреновића и његовом материјалном подршком. Црква је обновљена 1818. године и тада су изграђена и постављена врата на цркви. Иако је много пута рушена и обнављана, црква је успјела да очува своју аутентичност, духовно-историјску и умјетничку вриједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана