Србин Ричард Милановић - Индијанац, хотелијер, Обамин пријатељ...

Srna
Foto: printscreen

БИЈЕЉИНА- Ричард Милановић, син српског досељеника и индијанске принцезе, поглавица, савјетник америчке владе за финансије и трезор и власник ланаца хотела и казина у САД, умро је 11. марта 2012. године.

Милановић се прославио у Калифорнији као поглавица који је успио да врати племенску земљу и развије бизнис, те потом донио богатство и просперитет народу који је водио. Потомак је Стевана Милановића, Србина из Загреба који је у Америци упознао индијанску принцезу Лаверн Мигел.

Вјенчали су се 1929. године, а 1942. добили сина Ричарда. Ричарда Милановића амерички медији обично су представљали као најугледнијег индијанског поглавицу у Калифорнији, који је са великим успјехом заступао политичке и финансијске интересе свог племена Кахуила у резервату "Агва Калијенте". Његово племе Кахуиле води поријекло од чувеног племена Шошони.

Под његовим вођством, Кахуила Индијанци вратили су велики дио земље који им је припадао и на својој територији почели да отварају хотеле и коцкарнице који су потом доносили огроман новац, и то највише због чињенице да су индијански резервати били изузети од плаћања пореза. Тако се сва коцкарска индустрија и "блекџек" машинерија смјестила у калифорнијски резерват и доносиЛА астрономске приходе племену, као и самом Милановићу.

Ричард Милановић је једини Србин у САД који се дружио скоро свакодневно са, сада већ бившим, предсједником САД Бараком Обамом. И поред тога што је био поглавица индијанског племена, познат је по томе што је био власник банке, два хотела, два казина и на хиљаде хектара земље у индијанским резерватима, као и члан Републиканске партије, а све то му је доносило зараду и до осам милијарди долара годишње.

Био је угледни члан бројних индијанских организација, а у америчком Сенату званични заступник старосједилаца, који су га сматрали највећим херојем и поглавицом који је укњижио највећу побједу у историји племена Кахуила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана