Скелет Ричарда III биће сахрањен слиједеће године

Танјуг
Скелет Ричарда III биће сахрањен слиједеће године

Сахрана Ричарда ИИИ, енглеског краља из 15. вијека, чије је скелет пронађен 2012. испод једног паркинга, биће одржана 26. марта идуће године у катедрали у Лестеру, јавили су јуче британски медији.

Церемонија, коју ће преносити британска телевизија, означиће крај једнонедјељних манифестација посвећених овом монарху злокобне репутације, ког разна удружења желе да рехабилитују.

Посмртни остаци посљедњег краља лозе Плантагенет биће пренијети у оловном ковчегу 22. марта на Универзитет у Лестеру, да би потом обишли поприште Битке код Босворта, на којем је Ричард III погинуо 1485, као и неколико села за које се везује прича о овом краљу.

Ковчег ће затим бити враћен у Лестер, где ће током тродневног бдијења, јавност моћи да ода почаст посљедњем енглеском средњовјековном монарху.

Ричард III, који је умро у 32. години након двогодишње владавине, представљен је од стране династије Тјудор као крволочни тиранин, репутацију коју ће Вилијам Шекспир овjековечити у једној од својих чувених комада.

Краљеве кости пронађене су 2012. у Лестеру током изградње градског паркинга, а анализе ДНК су потврдиле да је погрбљени скелет са траговима ратних рана Ричардов.

Виши суд у Лондону је у мају донио одлуку да Ричард III буде сахрањен у Лестеру, а не у Јорку, на сjеверу Енглеске, како су тражили његови далеки потомци.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана