Шест деценија архивске дјелатности

Мр Бојан Стојнић
Шест деценија архивске дјелатности

Рјешењем Народног одбора града Бањалуке од 20. априла 1953. основан је Архив града Бањалуке.

Послије три године Архив града Бањалуке је прерастао у Срески архив Бањалука. Као такав био је заједничка стручна и научна установа за срезове Бањалука и Приједор, који су били и његови оснивачи.

Оснивање Архива Босанске Крајине

Послије укидања Среског народног одбора Приједор и безуспјешних покушаја да се оснује архивска установа у Бихаћу, одлучено је да Архив у Бањалуци прошири територијалну надлежност и на Срез Бихаћ.

Одлукама среских скупштина Бањалуке и Бихаћа основан је средином 1963. Архив Босанске Крајине са сједиштем у Бањалуци. Његова територијална надлежност протезала се на 23 општине Босанске Крајине. Био је то највећи регионални архив у социјалистичкој Југославији.

Архив Босанске Крајине је за само неколико година рада постао угледна установа. У његове депое смјештен је велики број фондова и збирки од непроцјењиве вриједности за изучавање друштвених, политичких, економских, просвјетних, културних и других прилика на простору сјеверозападне Босне. Због пораста количина преузете архивске грађе и јачања свијести о значају даљег развоја архивске службе, смјештен је 1973. Архив Босанске Крајине у тзв. Царску кућу, гдје се и данас налази.

Настанак Архива Републике Српске

Избијањем грађанског рата у БиХ у прољеће 1992, донијела је Влада Српске Републике БиХ на сједници 31. маја 1992. Одлуку о оснивању Архива Српске Републике Босне и Херцеговине, као јавне установе у државној својини са сједиштем у Сарајеву.

Касније, 30. јула 1992, издана је министарска Наредба о збрињавању и заштити културних вриједности и добара. Ова два акта и преузети ранији Закон о архивској дјелатности представљали су правни основ и оквир за обављање архивске дјелатности на територији Српске Републике БиХ (касније Републике Српске).

На сједници Народне скупштине Републике Српске од 14. и 15. септембра 1992. донесен је Закон о измјенама и допунама Закона о министарствима, којим је Архив Српске Републике БиХ добио статус републичке управне организације.

Како Одлука о оснивању Архива Српске Републике БиХ није никада реализована, архивску дјелатност на територији Републике Српске до средине 1993. обављали су, уз прећутну сагласност органа власти, Архив Босанске Крајине и регионални архиви у Добоју и Фочи (Србињу).

Законом о министарствима од 11. септембра 1993. дефинисан је Архив Републике Српске као републичка управна организација која врши управне и стручне послове из области архивске дјелатности. У саставу Архива Републике Српске са сједиштем у Бањалуци обављала су архивску дјелатност и деташирана одјељења у Добоју и Србињу.

Данас је Архив, са статусом републичке управне организације у саставу Министарства просвјете и културе, централна установа заштите културних добара. У његовом саставу дјелују и канцеларије у Добоју, Фочи, Зворнику, Требињу и Сокоцу.

Организациона структура

Дјелатност Архива Републике Српске обавља се у оквиру двије основне организационе јединице: Сектора за заштиту архивске грађе у архиву и Сектора за заштиту архивске грађе ван архива, правне и опште послове.

У оквиру Сектора за заштиту архивске грађе у архиву организоване су двије унутрашње организационе јединице: Одјељење за сређивање и обраду архивске грађе и Одјељење за научноистраживачки рад. У саставу Сектора за заштиту архивске грађе ван архива, правне и опште послове, постоје и Одјељење за заштиту архивске грађе ван архива и Одјељење за правне и опште послове.

Архив Републике Српске запошљава 32 радника. Од укупног броја запослених, високу стручну спрему има 18 (троје са титулом магистра наука и троје са звањем архивског савјетника), вишу стручну спрему четири, средњу девет и основну школу један запослени. Статус државног службеника има 25, а намјештеника седам.

Мр Бојан Стојнић, помоћник директора Архива Републике Српске

(Наставиће се)

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана