Седамдесета годишњица пруге Брчко-Бановићи: Ентузијазам омладинаца испунио немогућу мисију VIDEO

klix.ba
Седамдесета годишњица пруге Брчко-Бановићи: Ентузијазам омладинаца испунио немогућу мисију VIDEO

Сарајево: На данашњи дан прије тачно 70 година први вагони натоварени угљем прошли су легендарном пругом Брчко - Бановићи која је вриједним рукама близу 60.000 омладинаца из 20 земаља свијета изграђена давне 1946. године.

Идеја о њеној градњи постојала је прије избијања Другог свјетског рата, јер су власти жељеле повезати богати бановићки базен с важним прометницама тадашње Краљевине Југославије.


Одмах након Другог свјетског рата, у мају 1946. године, почела је градња пруге, а радови су завршени у рекордно кратком временском року.

Омладинци су од маја до новембра 1946. године ископали на тоне земље и камена, изградили два тунела у дужини 667 метара и 22 моста укупне дужине 455 метара.

Мукотрпан рад и данас у сјећању

У сјећањима и данас живих добровољаца мукотрпан рад који је резултирао изградњом пруге дужине 92 километра још увијек је присутан.

Звуци корачнице "Један, два, један, два, омладина Титова креће на рад, зове обнова" након 70 година данас су се поново зачули у вагонима воза који је саобраћао на релацији Бановићи - Брчко.

Свечана вожња уприличена је у поводу обиљежавања ове значајне годишњице, а међу путницима екипа портала klix.ba затекла је и 84-годишњег Зејнила Шљивића из Тузле, учесника бројних радних акција на простору бивше Југославије.


Са сузама у очима се присјећа давних времена у којима је, како нам је казао, био посебно сретан.

"У том периоду када сам чуо колико још омладинаца учествује у изградњи пруге воља и жеља за улагањем личног труда је била још присутнија. Рад и пјесма су били константно присутни, али нама је највећа жеља била да се посао што прије заврши како би на крају пруга била пуштена у употребу. Братство и јединство красило је те дане, а на самом крају било нам се веома тешко растати", прича нам овај 87-годишњак.

Лопате, крампе и колица главни савезници



Живи свједок овог времена је и Јован Стефановић. У изградњи пруге учествовао је са непуних 17 година. Лопате, крампе и колица били су главни савезници свих омладинаца који су пругу изградили за шест мјесеци и седам дана.

"У то вријеме било је врло младих и неискусних особа. Тешко је било, а наша парола која се свакодневно могла чути гласила је: 'Ми градимо пругу, пруга гради нас'. Норма се морала испунити јер је обећање дато да ће пруга бити изграђена до 29. новембра 1946. године", присјетио се Стефановић.

Услови за рад били су далеко од идеалних, а како се присјећа наш саговорник, жуљеви на рукама нису биле препрека у обављању посла.

"Крвавих руку и стопала се радило, јер нам је инспирацију представљала обнова земље, јер тада је негдје око 820 хиљада кућа било срушено", наставља он.

Радом постали људи

На обиљежавање годишњице изградње пруге Брчко-Бановићи из Београда је стигао и 87-годишњи Васо Мићановић. Истиче да се из тог периода добро сјећа свега. Радило се, каже нам, у три смјене.

"Старинске лампе помагале су нам приликом ноћног рада. Ентузијазам је превладавао у свима нама. Радило се и због другарства, а моје готово цијело одјељење дошло је на ову радну акцију. Приликом рада развијали су се другарство и смисао за друштвеност. Једноставно, постали смо људи", додао је он.

Обиљежавање 70 година од изградње пруге Брчко-Бановићи почело је 4. новембра у Бановићима, заједничком изложбом Архива и Завода за заштиту културно-хисторијског и природног наслијеђа ТК са документима о изградњи пруге.

Према ријечима члана Организационог одбора и предсједника САБНОР-а ТК Златка Дукића, забораву се не смију препустити они који су у рекордном року направили 92 километра пруге.

"Радили су са неупоредиво мање механизације од онога што данас постоји, али и са радним еланом и моралом који је подразумијевао да се траса пруге 'једе' и да се заврши прије рока. Управо због тога настојимо да овај догађај не препустимо забораву и да се сјетимо времена кад је немогуће претварано у могуће те да младима покажемо да се некад могло оно што њима данас није блиско, прихватљиво и могуће, јер су тако васпитани", изјавио је Дукић.

Дукић је подсјетио да су за 18 дана геометри и инжињери од Брчког до Бановића трасирали пут, а 1. маја су званично почели радови на изградњи пруге.

"Први воз са угљем из Бановића је дошао 6. новембра увечер, а дан касније је продужио за Београд са 12 вагона угља, који су са пшеницом враћени у Босну", додао је Дукић.

Изградњом пруге Брчко-Бановићи тадашњи омладинци су немогуће претворили у могуће те доказали да се вриједним рукама апсолутно све може постићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана