Америка има дугу историју атентата на најзначајније политичке фигуре

Танјуг
Америка има дугу историју атентата на најзначајније политичке фигуре

БЕОГРАД - Током историје САД на више предсjедника, бивших предсjедника и предсjедничких кандидата извршен је атентат, а политичко насиље није заобишло ни сенаторе, конгресмене и гувернере.

Након покушаја убиства бившег предсjедника и републиканског кандидата за 47. предсjедника САД Доналда Трампа на његовом предизборном скупу у Батлеру, у Пенсилванији, амерички медији подсjећају на политичко насиље током америчке историје, али и чињеницу да су неки од предсjедника САД, попут Џералда Форда били жртве и два одвојена покушаја убиства.

Четири предсjедника су како подсjећа "CNN" убијена - Абрахам Линколн, Џејмс Гарфилд, Вилијам Мекинли и Џон Кенеди. 

Подсjећају да је мушкарац из Ајдаха оптужен за атентат 2011 на тадашњег предсjедника САД Барака Обаму када је пуцао на Бijелу кућу. 

Предсjедник Роналд Реган упуцан је 1981. након што је напустио догађај у хотелу Хилтон у Вашингтону. Тешко рањен провео је 12 дана у болници. Нападач је био Џон Хинкли млађи, који је пуштен на слободу 2022. године. Послijе инцидента, Регану је порасла популарност.

Џералд Форд прошао је без повреда у два одвојена покушаја убиства за које су биле одговорне двijе жене у септембру 1975. године. Оба покушаја су била у Калифорнији у размаку од само 17 дана.

Џорџ Волас упуцан је четири пута док је водио кампању за демократску предсjедничку номинацију. Пуцњава се догодила у тржном центру у Лорелу, у Мериленду. Доживотно је паралисан у нападу 1972. Био је познат по подршци сегрегацији и популизму, нагласио је политичке тензије у САД и потенцијал за насиље у доба Вијетнамског рата, преноси Глас Америке.

Брат председника Џона Ф. Кенедија, Роберт, који је био у трци за демократску предсjедничку номинацију, убијен је  у хотелу Амбасадор у Лос Анђелесу. Убиство је имало велике посљедице по предсједничку трку 1968. године и догодило се само два мјесеца након што је убијен борац за грађанска права Мартин Лутер Кинг млађи. То је све допринијело политичким немирима крајем 1960-тих.

Предсједник Кенеди убијен је у Даласу у Тексасу, док се возио у предсједничкој колони. Кенедија је убио Ли Харви Освалд.

Воренова комисија, која је истраживала убиство, утврдила је 1964. године да је Освалд, бивши маринац који је живио у Совјетском Савезу, дјеловао самостално. 

Многи Американци вјерују да је са смрћу Кенедија почео турбулентији период у америчкој политици и друштву, у свјетлу рата у Вијетнаму и борбе за грађанска права.

Тада новоизабрани предсједник Френклин Рузвелт био је 1933. мета покушаја убиства у Мајамију, на Флориди. Није повријеђен, али је у нападу убијен градоначелник Чикага Антон Цермак.

Попут Трампа, Теодор Рузвелт је, како наводи Глас Америке, 1912. био у трци за Бијелу кућу као бивши предсједник када је упуцан у Милвокију, у Висконсину. 

Метак, који му је остао заглављен у грудима до краја живота, успорио га је савијени говор на 50 страна и челична кутија за наочара у џепу кошуље. Упркос томе што је упуцан, Рузвелт је одлучио да одржи планирани говор.

Предсједника Мекинлија убио је 1901.године анархиста Лион Чолгос у Бафалу, у Њујорку.

Године 1865. Абрахама Линколна је убио Џон Вилкис Бут, познати глумац и симпатизер Конфедерације, док је тадашњи предсједник гледао представу "Наш амерички рођак" у Фордовом позоришту у Вашингтону. 

Бутов напад, само неколико дана након предаје снага Конфедерације у Грађанском рату, био је дио веће завјере која је обухватала и покушаје да се убију потпредсједник Ендрју Џонсон и државни секретар Вилијам Сиворд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана