Рубенс: Мајстор сликарства и тајни агент

Агенције
Рубенс: Мајстор сликарства и тајни агент

Велики фламански мајстор Петер Паул Рубенс (1577-1640) се, поред сликарства, цијелог живота интензивно бавио и дипломатијом, користећи своју славу и своје везе како би помогао државницима свог доба да успоставе и развију добре односе.

Рубенс није припадао дугом списку неприлагођених умјетника који су кубурили с новцем и трчали за славом. Познат и признат још за вријеме свог живота вјешто је користио своју славу како би олакшао дипломатске односе посебно између Шпаније и сјеверноевропских протестантских грофовија. 

Интензивне дипломатске активности мајстора из Антверпена, један белгијски магазин приказао је у једном новом свјетлу. Наиме, славни сликар није само радио на промоцији свог умјетничког дара, већ је и служио као посредник између моћника свог доба. 

Дипломатску каријеру је започео за вријеме дванаестогодишњег примирја (1609-1621). Његов задатак је био да посредује између протестантских Уједињених холандских покрајина и католичког шпанског двора који су тада били у сукобу. 

Сликар је користио сопствену породицу као праву дипломатску мрежу - многи његови рођаци помагали су му у вођењу преговора, а своју преписку је често водио шифрованим језиком. Његово дипломатско умијеће ће врло брзо уродити плодом: постаће незаобилазна карика у односима Уједињених покрајина и Шпаније. 

Надвојвоткиња Изабела, званична представница шпанског краља у Холандији, чак му је додијелила мјесечну плату за дипломатске услуге. Рубенс ће и касније наставити да обилази европске дворове и да води миротворне мисије.

У једном писму из 1625. године његов рођак Јан Брант, који му често помаже у обављању тајних активности, хвали његов учинак као политичког посредника, истичући његов патриотизам и преданост у корист заједничког добра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана