Рим обињежава 2.000 година од смрти Октавијана Августа

Танјуг
Рим обињежава 2.000 година од смрти Октавијана Августа

Италијанска престоница припрема се да обиљежи 2.000 година од смрти свог првог императора, Октавијана Августа, низом манифестација и акција, као што је промотивна продаја годишњих пропусница за римске музеје и археолошка налазишта.

Званичници Рима су, у години када славе свог првог цара, започели рестаурацију неколико историјских здања попут Палатинског музеја и антикварнице, Аугустове куће и куће његове супруге Ливије, у којој је први римски цар живио са својом породицом.

Представљајућу програм комеморације, италијански министар културе Дарио Франческини изјавио да ће ова два посљедња споменика бити отворена за јавност 18. септембра.

Управитељка археолошког блага Рима, Марија Розарија Барбера, најавила је продају претплатне карте за обилазак Колосеума, Палатинског музеја и Римског форума негораничено пута у току једне календарске године.

"Ова карта је прије свега намијењена становницима Рима, али је врло повољна и за истраживаче као и за све оне који посјећују наш град барем два пута годишње", навела је она.

Карта ће бити у продаји од 25. септембра и коштаће 25 евра за одрасле и 18 евра за студенте и ђаке.

Октавијан Август (лат. Gaius Julius Ceasar Octavianius Augustus) био је усвојени син Јулија Цезара. Оснивач је Римског царства и био је први римски цар, који је владао од 27. године. п. н. е. до своје смрти 14. године н. е.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана