Ријешена једна од највећих мистерија америчке морнарице VIDEO

Агенције
Ријешена једна од највећих мистерија америчке морнарице VIDEO

Чак 95 година након нестанка, на дну мора у акваторијуму недалеко од Сан Франциска пронађена је олупина брода Conestoga, који је нестао 25. марта далеке 1921. године заједно са својих 56 чланова посаде.

USS Conestoga је посљедњи брод америчке морнарице који је нестао у мирнодопско време, а био је на путу према Перл Харбору када се догодила хаварија, објавила је америчка администрација.


Олупина USS-а Conestoge пронађена је на дубини од 58 метара још у октобру 2015. године, али тек ове недјеље објављене су фотографије о "броду духова" који је готово читав вијек био енигма за историчаре.

Стручњаци вјерују да је брод потонуо након што је покушао да се усидри у једну од увала како би се заштитио од надолазеће олује. Вјетрови у том подручју дували су јачином од 23 до 40 километара на сат, а таласи су постајали све већи. С обзиром на то да није стигао до Перл Харбора како је планирано, америчке снаге су кренуле у потрагу, а двија мјесеца касније пронађен је чамац за спашавање са ознаком Ц у близини мексичке обале, па је истрага премјештена на то подручје. На крају, брод и посада су проглашени несталима 30. јуна 1921. године.

Иако су дјелови палубе пропали услијед корозије а труп брода је прекривен морском травом, олупина је готово нетакнута, а уз помоћ специјалне камере откривено је да су очувана остала сва четири пропелера, парне машине и котлови, као и топ на главној палуби. Људски остаци нису пронађени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана