Ријешен мистериозни нестанак авијатичарке Амелије Ерхарт?

Daily Mail
Ријешен мистериозни нестанак авијатичарке Амелије Ерхарт?

Шта се тачно десило Амелији Ерхарт током лета изнад Пацифика, још увијек није познато. Професор Дик Спинк, међутим, могао би да буде на трагу одговора.

Амелија Ерхарт, прва жена пилот која је прелетјела Атлантски океан, нестала је без трага 1937. године са навигатором Фредом Нунаном током лета изнад Тихог океана.

Њиховом нестанку претходио је низ проблема са радио-комуникацијом, а након несреће одмах је спроведена потрага коју је веома отежала превелика раздаљина.

Према појединим наводима, авион је током лета остао без горива што је проузроковало његов пад, док неки стручњаци сматрају да је, прије него што је умрла, Амелија слетјела на острво по имену Никумароро које припада Кирибатима.

Професор Дик Спинк, који предаје у једној средњој школи, међутим, има нешто другачију теорију – Амелија је слетјела на Маршалска острва, на атол по имену Мили, а ускоро би могао и да се појави доказ за то.

Спинк своју теорију заснива на изјавама бројних становника острва, а током дугог низа година потрошио је 50.000 долара покушавајући да пронађе доказ.

Он је недавно, захваљујући помоћи америчке компаније "Parker Aerospace ", на атолу пронашао малу плочицу од алуминијума, као и дио точка за слетање.

"Колико авиона Локид Електра са точковима марке "Гудјир" је могло да се спусти на ту плажу? Само један", наводи Џим Хајтон, механичар који је идентификовао пронађени дио.

У току је тренутно и анализа плочице алуминијума. Познато је да је 1937. године извршена поправка Амелијиног авиона, а уклоњени дијелови чувају се и данас. Уколико се покаже да се поклапају са пронађеним дијелом, могуће је да бисмо коначно могли да добијемо одговор на питање шта се догодило са чувеном авијатичарком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана