Ремек-дјело готске умјетности

Александар Поповић
Ремек-дјело готске умјетности

Катедрала Нотр Дам у Паризу, ремек-дјело готске умјетности, прославиће овог мјесеца 850 година постојања, 150 година након што је књижевник Виктор Иго спасао од рушења.

Изградња катедрале, на којој је 2.230 статуа, трајала је 180 година. Због лошег стања током 19. вијека париске власти планирале су да сруше Нотр Дам, али је Иго романом "Звонар Богородичине цркве у Паризу" дао подстицај за њено обнављање.

Прослава јубилеја почела је 12. децембра и трајаће до 24. новембра 2013. У том периоду биће организоване различите манифестације, прославе, концерти и добротворне активности.

Изградња

Изградња Нотр Дама почела је 1163. током владавине бискупа Маурисија де Сулија, а завршена је тек 1345. године.

Ова катедрала посвећена је Блаженој дјевици Марији, а саграђена је у високоготском стилу на острву на ријеци Сени у Паризу.

Катедрала је висока 149 метара, а површина јој је 6.650 метара квадратних.

Истиче се симетричношћу и уравнотеженошћу архитектонских елемената. Њена пространост, савршена уравнотеженост прочеља, савршенство витража, потпуно оправдавају њен статус "најпопуларније" цркве у Француској.

Западно прочеље катедрале примјер је непоновљиве елеганције готике.

Популарност

У Норт Даму је крунисано 25 француских краљева. Пошто је оштећена током буржоаске револуције, катедрала је продата једном трговцу грађевинским материјалима.

Наполеон је по доласку на власт поништио продају и наредио да се катедрала украси до његовог крунисања 1804. Норт Дам је реконструисана по налогу Луја Филипа.

Популарности Нотр Дама допринио је и истоимени филм с Ентонијем Квином и Ђином Лолобриђидом. Нотр Дам је био и велика инспирација импресионисте Клода Монеа који га је овјековјечио на својим сликама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана