Расизам у срцу демократије

Пантелија Матавуљ
Расизам у срцу демократије

Давне 1865. године у Пуласки у америчкој држави Тенеси основана је расистичка организација бијелаца Кју-клукс-клан. Овај клан (познат и по акрониму ККК или само Клан), била је организација која заговара превласт бијелих протестаната у САД.

Сврстана у странку екстремне деснице у америчком политичком спектру, међутим никада није дјеловала као странка, већ више као организација за лобирање и заштиту интереса и предрасуда традиционалистичких елемената и ксенофобије код бијелих протестаната, етничко-религиозне заједнице која је имала главну улогу у насељавању и стварању државе.

Кју-клукс-клан била је и етничко-религиозна заједница која је имала главну улогу у насељавању и стварању државе.

Клан систематски заговарао је превласт "бијеле расе" над осталим расама: црнцима (потомцима некадашњих робова), Азијатима (кинеским и јапанским имигрантима) и хиспаносима (Мексиканцима, Кубанцима, Уругвајцима и Порториканцима), као и антисемитизам, мржњу према католицима (ово се особито односи на имигранте из Пољске, Италије и Ирске) и хомофобију. Клан је, изнад свега, конзервативан и ксенофобичан. У великој мјери, противи се централизму (непријатељски је расположен према ономе што сматра као уплитање савезних органа у права појединих држава и залаже се за изолационизам у спољној политици).

Клан је обновио дјеловање у вријеме Првог свјетског рата, али овог пута под окриљем легалног и културолошког удружења, отворен за чланство према свим бијелим англосаксонским протестантима, са Сјевера као и са Југа, жељним бранити фундаменталне вриједности америчке "бијеле нације".

Припадници ККК, симболично пале крст. Удружење је у почетку било устројено као студентско братство, што је америчка традиција која је стигла са континента, прије свега са британских и њемачких свеучилишта, гдје употреба грчких термина представља један вид пародије на ритуале масонских ложа чији су чланови можда били и сами оснивачи.

Тумачење троструког К, које су тачније изнијели високи достојанственици клана, чланови високог ранга шкотске масонерије, означава термин Кадош (осветник у масонској митологији) помножен светим бројем три.

Био је смишљен цјелокупан фолклор; чланови су носили бијеле капуљаче на глави и широке одоре на тијелу, чак су и њихови коњи били обучени на исти начин. Њихови први "коњаници" имали су у циљ масовно тероризовање црнаца. Пошло им је за руком да црнце, лишене образовања и врло празновјерне, увјере да су то, заправо, духови војника Конфедерације палих у борби који су дошли да се освете.

Врло брзо, ово мало друштво спонтано је почело окупљати присталице са свих окупираних територија, а најактивнији Јужњаци су се досјетили да, уз подршку или благонаклон однос локалног становништва измореног насиљем сјеверњака и њихових помагача, користе политичаре и провјерене творце афера за организовање отпора федералној окупацији, у земљи потпуно уништеној грађанским ратом.

Образовање црнаца чланови ККК-а су видјели као опасност усмјерену против јужњака која је водила стварању једне нове елите способне се ухватити у коштац са њима, иако су бијелци још увијек чинили већину, изузев на територијама бивших великих плантажа. Методе Кју-клукс-клана кретале су се од једноставног застрашивања, које је најчешће било довољно, до спектакуларних погубљења, које су служиле за примјер осталима и које су најчешће пролазиле некажњено из страха од освете над тужиоцима или њиховим породицама.

У 21. вијеку, то је скуп више или мање формалних и добро устројених организација, јавних или тајних, често међусобно сукобљених групација. Премда и даље остаје јак симбол, у данашње вријеме има јаке противнике у мање анархичнијим и револуционарнијим организацијама, попут група неонациста, или приватних полиција самоодбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана