Пронађено мјесто на ком је Брут убио Цезара, данас је ту аутобуска станица

Агенције
Пронађено мјесто на ком је Брут убио Цезара, данас је ту аутобуска станица

Смрт Јулија Цезара један је од најзначајнијих догађаја у свјетској историји, који је тема књига, позоришних представа и филмова. Изгледа, међутим, да се поприште убиства славног римског императора налази на потпуно обичном мјесту - поред познате станице туристичких аутобуса и трамваја у центру Рима.

Пошто су упоредили ископине са историјским доказима, шпански археолози вјерују да су идентификовали тачно мјесто Цезаровог убиства.

Они тврде да се оно налази поред прометне аутобуске и трамвајске станице у дијелу Рима познатом као Торе Аргентина, које посјећују милиони туриста да би видјели велико археолошко налазиште.

Некада давно, на овом мјесту било је неколико степеништа, а Цезар је убијен у њиховом дну, на малом, тргу ширине три метра, у згради познатој као Помпејева курија, кажу археолози.

- Данас се хиљаде људи превозе аутобусима и трамвајима који крећу са станице одмах поред мјеста гдје је Јулије Цезар убијен прије 2056 година - каже директор ископавања Антонио Монтерозо.

Тим научника из Шпанског националног истраживачког савјета прво је открио четвртасту бетонску структуру широку свега три метра и дубоку два метра. Пошто су анализирали историјску документацију, схватили су да је ријеч о квадратном “сандуку”, који је саградио Август, Цезаров син, како би заштитио мјесто на коме му је отац убијен.

Цезар је убијен док је председевао сједници Сената у Помпејевој курији. На основу положаја “сандука” научници су закључили да се он вјероватно налазио на најнижој тачки Курије, у којој је Цезар сједио на столици, када је прободен.

Смрт Цезара, кога је 15. марта 44. године п.н.е убила група побуњених савјетника, један је од најчувенијих догађаја у историји, чему је свакако допринијела и Шекспирова драма у којој Цезар каже: “Зар и ти сине Бруте”, док му смртоносни убод задаје онај коме је највише вјеровао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана