Пронађени посмртни остаци Оца Европе

Агенције
Пронађени посмртни остаци Оца Европе

Научници тврде да су пронашли посмртне остатке Карла Великог који је умро прије 1.200 година.

Након 26 година истраживања, њемачки научници су утврдили да кости које се налазе у катедрали у Ахену у Њемачкој заиста припадају франачком краљу, који се такође сматра и "оцем Европе".

Укупно 94 коске и фрагмента костију, који су се налазиле у саркофагу отвореном 1988. године, је анализирано и утврђено да припадају високом старијем и мршавом човеку, какав је био и Карло Велики, пише Дејли мејл.

Професор Франк Рули са Универзитета у Цириху, који је био један од научника који су испитивали посмртне остатке изјавио је да са сигурноћу сада могу да тврде да је човјек сахрањен у саркофагу био Карло Велики јер је утврђено да имају исту висину (184 цм) и килажу (78кг).

Један средњовјековни биограф је записао и да је Карло Велики у старости шепао приликом хода, а на костуру је такође утврђена повреда чашице кољена.

За сада једино није потврђено да ли је и узрок смрти исти, јер је познато да је Карло Велилки умро од упале плућа.

Карло Велики је био франачки краљ од 768. године, краљ Италије од 774. године, а од 800. године и први цар Франачке, као и први цар у западној Европи од колапса Западног римског царства три вијека раније.

Назван је „оцем Европе" (pater Europae), јер је његово царство ујединило већи дио западне Европе први пут након пропасти Римског царства. Његова владавина је повезана са Каролиншком ренесансом оживљавања умјетности и културе. Француска и Немачка монархија сматрају своја краљевства насљедницима царства Карла Великог.

Умро је 814. године након тринеастогодишње владавине Царством. Умро је у престоници Царства - Ахену у данашњој Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана