Пронађена гробница жене и сина Александра Македонског?

Агенције
Пронађена гробница жене и сина Александра Македонског?

Археолози су ископали гробницу у рушевинама античког града Амфиполиса у близини града Сера на сјеверу Грчке, која би могла да припада Роксани и Александру Четвртом, супрузи и сину краља Александра Великог, преноси сајт Greekreporter.com.

Сматра се да су Роксана и њен 13. годишњи син, који је требало да наслиједи свог оца, убијени у Амфиполису. Локалне власти и медији сматрају да су они у сахрањени у овој гробници.

Кружни простор пречника 500 метара у коме се налази гробница, ограђен је зидом високим око три метра.

Вођа археолошког тима Катерина Перистери каже да је ипак прерано говорити о томе ко је у њој сахрањен.

- Не можемо још увијек повезивати ово откриће са историјским личностима и правити претпоставке јер нам недостатак доказа и финансија за сада не дозвољавају да наставимо са копањем – рекла је Перистери.

Прије ње и њеног тима на овом мјесту нико није копао. Пројекат ископавања започели су уз недовољне количине новца, па су за сада откривени само дијелови гробнице.

Супруга Александра Македонског, Роксана била је принцеза Бактрије, античке државе која се налазила у Јужној Азији. Њихов син родио се након Александрове смрти и требало је да га наслиједи. Међутим, услиједиле су побуне и Роксана и њен син су отровани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана