Прогон Бобија Фишера због меча у Београду

Срна
Прогон Бобија Фишера због меча у Београду

БИЈЕЉИНА- Влада САД оптужила је 15. децембра 1992. године америчког велемајстора и непораженог првака свијета у шаху Бобија Фишера /1943-2008/ да је играњем меча са бившим свјетским прваком Борисом Спаским у Београду и на Светом Стефану прекршио економске санкције против СР Југославије.

Роберт Џејмс Боби Фишер био је амерички шахиста, велемајстор и бивши свјетски шампион у шаху, који је 1. септембра 1972. године постао први амерички шахиста који је освојио свјетски шампионат у организацији Свјетске шаховске федерације.

Године 1975. званично је изгубио титулу када је Свјетска шаховска федерација одбила његове услове за одбрану титуле.

Фишерово освајање титуле донијело је њему, али и шаху изузетан публицитет у САД.

Боби је напрасно постао славна личност, а његово име постало је познато и људима који нису ништа знали о шаху. Добио је бројне примамљиве понуде, слика му се појавила на насловној страни часописа "Лајф", гостовао је и на америчкој националној ТВ.

Чланство у Америчкој шаховској федерацији је утростручено и то је био почетак онога што је касније познато као "године Фишеровог бума".

Због оптужби из САД, Фишер се послије меча са Спаским више није враћао у Америку.

Отишао је у Јапан и водио правну бобу да не буде изручен САД. Фишер се одрекао америчког држављанства и оженио Мијоко Ватај, предсједницу Јапанске шаховске асоцијације.

Ипак, под притиском САД, јапански министар правде одбио је Фишеров захтјев да му буде дозвољено да остане у Јапану и наредио његову депортацију.

Фишер је затражио исландско држављанство, након чега му је тамошња влада издала пасош за странце.

Како ни то није било довољно за јапанске власти, исландски парламент је једногласно одлучио да Фишеру додијели пуно држављанство из хуманих разлога јер су сматрали да су га неправично прогањале владе САД и Јапана.

Боби Фишер умро је на Исланду 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана