Прије 633 године српска војска потукла Турке код Билеће

Срна
Foto: trebinjelive.info

БИЛЕЋА - Данас се навршавају 633 године од велике битке коју је на подручју Билеће извојевала српска војска, предвођена славним војводом Влатком Вуковићем, над Турцима, чиме је привремено било заустављено даље турско продирање на Балкан.

Храбра српска војска, иако малобројнија од турске, под вођством војводе Вуковића потукла је на подручју Билеће многобројну турску војску која је надирала 27. августа 1388. године.

Према подацима историчара, тадашњи српски краљ Твртко дао је задатак свом најбољем војсковођи Вуковићу, владару Захумља, да Турке сачека код Билеће.

Војвода је са својих 7.000 јунака окончао битку потпуним поразом и уништењем османлијске војске, која је бројала око 18.000 и нападала под вођством Шахин паше, а српска војска забиљежила је незнатне губитке.

Свједочанство о великој бици код Билеће постоји и на надгробном споменику војводе Влатка Вуковића који је сахрањен у селу Влаховићима код Љубиња, а на коме између осталог пише - "Овдје лежи добри човјек Влатко Вуковић. Војвода Влатко је први побиједио Турке код Билеће 27. августа 1388. године".

Према предању, прије битке у Билећи српска војска са војводом Влатком Вуковићем причестила се у Храму Светог Архангела Михаила, из 14. вијека, у мјесту Трнови До код Меке Груде.

У том храму, који је вјероватно најстарији у Херцеговини и који је проглашен за национални споменик БиХ, српска војска под вођством војводе Вуковића причестила се и пред одлазак на Косовски бој 1389. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана