Прича о најпознатијим лавовима на телевизији VIDEO

express.hr
Прича о најпознатијим лавовима на телевизији VIDEO

Било их је чак осам, а неки од њих су имали луде животе и луде улоге у филмовима.

Током највећег дијела тачно једног века постојања филмске компаније Метро-Голдвин-Мејер, односно једне од њених претходница Голдвин Пицтурес, маскота компаније је лав Лео.

На Западу, па и у већем дијелу Истока, тешко да неко не познаје лик лава који риче прије почетка неких од највећих филмских или анимираних класика. Ипак, широј јавности није познато да је компанија, откако је 1924. обједињена у овом облику, па се од тада представља лављим рикањем, за своју маскоту промјенила чак осам лавова. Заправо, још је Goldvin Pictures користио лава као лого, мада данас више није јасно како је тачно настала та фотографија.

За еру МГМ-а, од 1924. до 1928. зна се да је била ријеч о лаву који се звао Слатс. Тај лав се, заправо, окотио као Кербри још 1916. у зоолошком врту у Даблину. Лављи живот му је, по свој прилици био релативно угодан, јер су му, након што је угинуо, приуштили прави правцати гроб под плочом и како то већ иде.

Наследио га је лав Џеки, први којега су снимили како риче и таквог користили на својим филмовима и на другим мjестима од 1928. све до 1956.

Користиле су се двије верзије рикања Џекија. Уобичајена је била она с три рикања и кратким погледом удесно, док је дужа укључивала и повратак његовог погледа напријед, у камеру, неколико секунди послије. А тај лав је заиста био комад фрајера.

Преживио је две жељезничке несреће, потрес и експлозију у студију с пожаром. Неки чак тврде, мада је упитно колико у томе има истине, да је преживио и мањи бродолом, и мању авионску несрећу. У сваком случају, овај лав је у неком тренутку показао и велико срце, усвојивши легло напуштених мачића.

Коначно, за својих великих мачјих живота глумио је у више од 100 филмова, па тако и у онима о Тарзану, а стигао је и да позира уз Грету Гарбо. У вјечна ловиша је преселио 1956.

Слиједили су лавови Тели, чију је рику МГМ користио од 1928. до 1932., па Кофи од 1932. до 1935. Очигледно се њихова каријера преклапала с Џекијевим. Ствар је била у томе да су њихови снимци били у боји, да је МГМ прилагођавао све новије и новије снимке све бољим квалитетама снимака, како је напредовала технологија.

Лав Танер био је већ пети у низу, његове снимке користили су од 1934. до 1956., у златно доба Холивуда. Он је такође имао и глумачку каријеру, али само у једном филму – "Hold that lion!"

Џорџ је био шести у низу, али само од 1956. до 1958. Остао је упамћен по томе што је од свих имао највећу гриву. Коначно, од 1957. до данас МГМ користи лава Леа чиме је он најдуговечнија маскота компаније. На свијет је дошао у Ројал Бургерс' ЗОО у Арнхајму у Холандији и од свих претходних маскота је био далеко најмлађи кад су га снимили.

Због тога на снимцима и има најкраћу гриву. Користили су га и у филмовима, рекламама, ТВ емисијама. Временом се показао тако питом и њежан да га је при наступуту у серији "The Pet Set" 1972. слијепа тинејџерка мазила. Убрзо је завршила његова филмска и животна каријера, али су га као лого користили и даље, повремено технички усавршавајући његову рику у варијанти два и три рикања. А осми? Осми је у ствари коришћен само једном и то у снимку на отварању канадске комедије "Strange Brew" из 1983. у којој откачени ликови накратко покушавају да натерају лава да риче користећи његов реп као мијењач на аутомобилу. Његовог имена се писана историја данас више не сјећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана