Прича која је покренула хистерију: Језиво суђење догодило се 29. фебруара

www.istorijskizabavnik.rs
Прича која је покренула хистерију: Језиво суђење догодило се 29. фебруара

На преступни дан 1692. три жене - Сара Гуд, Сара Озборн и Титуба, оптужене су за вјештичарење. Био је ово почетак страшног прогона и догађај који данас знамо под иманом Суђење вјештицама из Салема.

Крајем 17. вијека у град Салем у америчкој савезној држави Масачусетс живио је и проповиједао свештеник Семјуел Парис, познат по чврстим ставовима у вјери и ригидном начину живота који су проповиједали пуританци. Већину догађаја који би искакали из уобичајне свакодневице или које не би могли да објасне ова група је проглашавала - ђавољом работом.

Управо један такав инцидент збио се у јануару 1692. године - ћерка и нећака велечасног Париса доживјеле су неку врсту напада током ког су им се тијела грчила, испуштале су необичне звукове, вриштале и неконтролисано трзале.

Данас са сигурношћу не можемо да тврдимо шта је био узрок оваквог понашања дјевојчица. Локални љекар дао је дијагнозу - натприродне силе!

Измишљена прича која је покренула хистерију

Под притиском судија, дјеца су окривила три жене - просјакињу Сару Гуд, сиромашну старицу Сару Озборн и Парисову робињу Титубу. Био је 29. фебруар 1692. када су несрећнице ухапшене.

Слиједећег дана почело је испитивање. Само је Титуба признала кривицу. Током мучења описала је црне псе и црвене мачке, жуте птице и створење налик човјеку које је од ње тражило да се потпише у његову књигу. Иако је робиња била неписмена и није јасно како би ово уопште могла да уради, судијама је било довољно!

Судбина све ти жене била је мрачна - Сара Гуд је објешена јер није жељела да призна “злочин”. Сара Озборн је умрла у затвору вјероватно услијед посљедица мучења. Само је Тибута преживјела, али је и она пуштена из затвора тек много година послије.

Суђење вјештицама у Селаму

Читав догађај покренуо је масовну хистерију и ускоро је још људи ухапшено под оптужбама да су ђавоље слуге или вјештице.

Иако је догађај познат под именом суђења вјештицама из Селема, прва саслушања 1692. су одржана у разним градићима широм колоније - Салем Вилиџу, Ипсвичу, Андоверу и Селему. Најпознатије суђење је одржано у Салему. Свих 26 особа којима се судило су проглашени кривим.

Суђења вјештицама су се десила у окрузима Есекс, Сафок и Милдсекс колонијалног Масачусетса, између фебруара 1692. и маја 1693. Око 150 особа је утамичено током суђења након што су оптужени да практикују вјештичарење. 29. особа је осуђени или проглашено кривим за вјештичарење.

Казна је била смрт. 19 особа - 14 жена и петоро мушкараца је објешено. Жил Кори, човјек који је одбио да тражи помиловање, био је згњечен под тешким камењем када је покушано да се из њега извуче признање или молба за милост. Још петоро оптужених је умрло у затвору, пише Историјски забавник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана