Прекид ДНК који је уздрмао британски трон

Танјуг
Прекид ДНК који је уздрмао британски трон

Анализа ДНК омогућила је британским генетичарима да утврде аутентичност скелета Ричарда III који је 2012. пронађен испод једног паркинга у Лестеру и тиме ријеше мистерију стару пет вијекова.

Секвенцирање краљеве ДНК је, међутим, открило и постојање невјерства чија би природа могла да доведе у питање сродство појединих британских монарха.

"Открили смо прекид у генетском ланцу", изјавио је на конференцији за штампу у Лондону Кевин Шурер, вице-канцелар Универзитета у Лестеру.

Под "прекидом" се подразумева појављивање илегитимног дјетета у породичном стаблу.

"Не знамо на ком се нивоу овај прекид налази, али свакако не сугеришемо да њено височанство (краљица Елизабета) не би требало да се налази на трону", брзо је додао Шурер, инсистирајући на "замршеној" историје британске монархије.

Његово излагање је уследило паралелно са објављивањем студије у научном часопису "Nature" којом се са 99,9 одсто сигурности разрjешава мистерија нестанка посмртних остатака последњег енглеског краља који је погинуо на бојном пољу, у бици код Босворта 1485, не оставивши потомаке за собом.

ДНК скелета одговара ДНК двоје садашњих потомака његове сестре, Ане од Јорка.

Научници, међутим, нису били у стању да успоставе везу по мушкој линији до Џона од Гента, првог војводе од Ланкастера и брата чукун деде Ричарда III, што је подстакло сумњу о невjерству.

Кевин Шурер сматра да идентификовани "прекид" у ДНК поставља питање легитимности Хенрија IV, Хенрија V, Хенрија VI и "цjелокупне династије Тјудор", почев од Хенрија VII, Хенрија VIII, Едварда VI, Мери I и Елизабете I.

Након жестоких свађа око избора мjеста гдjе ће коначно почивати, посмртни остаци Ричарда III биће сахрањени идућег прољећа у катедрали у Лестеру.

Краљ, ког је Шекспир овјековјечио као злог грбавца и крволочног тиранина, подарио је тако Британцима још једну мистерију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана