Пожаревц: Ископана камена келтска глава из II вијека

Агенције
Пожаревц: Ископана камена келтска глава из II вијека

Пожаревац - На 200 метара од Народног музеја у Пожаревцу, у Југовићевој улици, ископана је камена келтска глава која потиче из II или III вијека прије наше ере. У Народном музеју кажу да је ријеч о изузетном археолошком налазу јер је то једина келтска глава пронађена на простору данашње Србије.

Камену келтску главу случајно је открио мјештанин Пожаревца Новица Војиновић уређујући своје двориште на мјесту званом Запис, које је од Народног музеја у Пожаревцу удаљено мање од 200 метара.

Мјесто је удаљено педесетак метара од старог култног мјеста гдје је био запис и гдје данас постоји новоизграђена капела на мјесту старог дрвеног и гвозденог крста који је обиљежавао само светилиште.

Археолог Народног музеја у Пожаревцу Драган Јацановић каже да је ријеч о глави рађеној од локалног кречњака, сумарно моделована у свим елементима келтског стила.

- Камена глава је са наглашеним буљавим очима, са троугаоним лицем са пластично моделованим уснама, а пошто је реч о камену који је лошег квалитета, глава је у келтско време била пресвучена финим слојем неке врсте стукатуре, мешавине креча и других везива за које хемијске анализе треба да покажу о којој је материји реч, и то је засад једина келтска глава која је нађена на просторима данашње Србије. Глава је рађена у камену и у природној величини и претпостављамо да се највероватније ради о делу кипа неког од келтских богова - истиче археолог Јацановић.

У току су стручне анализе, а подаци о налазу послати су у Француску и Словачку, на територије гдје овакви налази нису ријеткост јер је ријеч о открићу споменика културе највише категорије.

- Реч је о каменој келтској глави која потиче из времена II или III века пре наше ере и колеге Народног музеја у Београду кад су је видели остали су без коментара рекавши да је феноменална. Прошле године требало је да имамо једну репрезентативну изложбу келтску са нашим материјалом у Милану, али је она одложена за идућу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана