Потомак Франца Фердинанда: И да није било атентата, рат би почео три недjеље касније

Guardian, Б92
Потомак Франца Фердинанда: И да није било атентата, рат би почео три недjеље касније

Потомак аустроугарског надвојводе Франца Фердинанда, Карл Хабсбург - Лотринген изјавио је да би и без сарајевског атентата дошло до Првог свjетског рата, пише Гардијан.

"Ако бисте све поједноставили, могло би се рећи да је пуцњем у Сарајеву је почео Први светски рат. Али да и није било тог пуцња у Сарајеву, рат би почео три недjеље касније, негдjе другде", рекао је у интервјуу новинарима унук посљедњег цара Аустроугарске.

Хабсбург - Лотринген сматра да нема потребе да његова породица покаже кајање за трагедију Првог свјетског рата, јер би то на првом мјесту значило значило да је она била крива.

"Било би погрешно да се упире прстом у једну државу. Ако то урадите, требало би да узмете у обзир да су тада већ постојале значајне тензије, нарочито између Њемачке и Русије, које су већ почеле да мобилишу своје трупе дуж граница".

Он је рекао да се слаже с мишљењем да су сви европски народи тада били спремни за рат.

"Многи су се већ тада прикључили блоковима чекајући велики сукоб. Ако сте имали некога ко је крив, онда је највећи кривац за почетак рата био сам национализам".

Аустроугарско царство је тада имало 50 милиона становника, а царска Русија је деценијама спроводила политику конфронтације и то преко утицаја у источној Европи, што је довело до рата на Балкану 1912. који је предвидео већи сукоб .

Хабсбург - Лотринген каже да је његов деда, посљедњи цар Аутроугарске, био само онај ко је, како је рекао, наслиједио рат.

"Он је у неколико наврата покушавао да смири ситуацију и користио је породичне контакте да води мировне преговоре.

Јасно је видио да је основни проблем статус словенских народа у оквиру Хабсбуршке империје. Вјерујем да је такође схватио и да су га Срби видјели као главног непријатеља зато што је желио да избалансира односе међу словенским народима, али и у суштини минимализује доминирајуćи утицај Срба међу словенским народима", рекао је унук Карла Првог, посљедњег цара Аустроугарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана