Посљедња вјештица Британије осуђена због визије потонулог брода

Агенције
Посљедња вјештица Британије осуђена због визије потонулог брода

Жена која је названа "посљедњом вјештицом Британије" требало би да буде постхумно помилована захваљујући новом закону.

Хелен Данкан осуђена је на девет мјесеци затвора због вјештичарења 1944. зато што је имала визију потонулог брода британске морнарице "ХМС Бархам", прије него што је ико знао да се то заиста и десило.

Међутим, захваљујући такозваном "Тјуринговом закону", Данканова би требало да буде помилована.

Ова жена из Каландера била је домаћица и мајка шесторо дјеце. Била је позната у спиритуалистичким круговима због њене наводне способности да комуницира с мртвима.

Једну сеансу одржала је у Портсмауту 1941. када је наводно открила да је комуницирала с морнаром који је потонуо заједно с бродом "ХМС Бархам".

Овај ратни брод погодио је торпедо у Средоземном мору и изгубљено је 800 живота, али вијест о томе се неко вријеме крила од јавности.

Визија коју је Данканова имала због тога се сматрала пријетњом по националну безбједност и према мишљењу неких војних старјешина, могла је да угрози исход рата.

Ухапшена је, проглашена издајником и постала посљедња жена у Великој Британији која је осуђена због вјештичарења, према закону из 1735.

Данканова је умрла 1956. а закон због ког је провела девет мјесеци у затвору, укинут је 1951.

Сада се активисти боре да и она буде помилована постхумно, захваљујући истом закону који је помиловао Алана Тјуринга, великог математичара и човјека који је дешифровао "Енигму", али је, упркос свом доприносу у борби против нациста, осуђен због свог сексуалног опредјељења.

Тјуринг је након доношења пресуде извршио самоубиство, али га је постхумно помиловала краљица Елизабета II 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана