Посљедња исповјест Гаврила Принципа

Вечерње новости
Посљедња исповјест Гаврила Принципа

Београд -- Доктор Мартин Папенхајм забиљежио је посљедње исповјести Гаврила Принципа, који је вјеровао да убиством Франца Фердинанда покренути револуцију међу Словенима.

“Принцип је одавао утисак фанатика и карактерног човјека”, забиљежио је др Папенхајм.

Психијатар је утврдио да је Принцип одмалена био усамљеник, ћутљиви идеалиста, који је живио у свијету књига и великих идеја о слободи. “Највише пати зато што нема шта да чита. Ноћу спава по четири сата. Каже да увијек сања”, записао је Папенхајм.

“Љубав према свом народу показивао је у свакој прилици. Био је интелигентан човјек, душевно здрав. Жалио се се што у затвору не може ни са ким да говори. Вијести о голготи српског народа на њега су поразно дјеловале. Тјешио се да би до свјетског рата дошло и без његовог атентата. Никада никог није оптуживао. Говорио је да је атентат био његова замисао у коју је увукао све своје другове. Увијек сам имао утисак да говори истину. Принцип је историјска личност и задовољан сам јер сам разговарао с њим”, наводи се даље у забиљешкама доктора.

Принципове реченице, које је биљежио психијатар, биле су кратке и искидане, баш као и његово тијело које је разједала туберкулоза и живе ране на грудима и руци, од пребијања и мучења.

“Ране су се погоршале, много гноје, он биједно изгледа. Покушао је да се убије, али није успио јер је био исувише слаб”, записао је др Папенхајм.

Утамниченом Принципу су биле ускраћене све информације из спољног свијета, нарочито због пораза које је Аустрија трпјела 1914-1915. године на српском фронту. Прве вијести добија тек кад је Србија окупирана, а њих осјећа као најтеже мучење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана