Породила се са само 5 година: Прича о најмлађој мајци у медицинској историји

Национална Географија
Foto: REAR HISTORICAL PICTURES

Лина Медина из Перуа позната је као најмлађа мајка у медицинској историји.

Рођена је 1933. године у земљорадничкој породици у перуанском селу Тицарпо. Када је Лина имала пет година, родитељи су је довели у болницу. Били су веома забринути због тога што се дјевојчици надувао стомак. У почетку се претпостављало да је Лина имала тумор. Касније се испоставило да је дјевојчица у седмом мјесецу трудноће.

У мају 1939. године, када је имала пет година и седам мјесеци, родила је дјечака царским резом, што је било неопходно због дјевојчицине неразвијене карлице. Њен син је при рођењу имао 2,7 кг и назван је Герардо по љекару Герарду Лозади који ју је породио. На основу медицинске документације закључено је да је Лина остала у другом стању прије пете године.

Извјештај о овом случају објављен је у медицинској публикацији Ла Пресе Медицале. У извјештају се указује да је тако рано зачеће било могуће због раног развоја дјевојчице. Дјевојчица је прву менструацију добила са 8 мјесеци, а до четврте године је имала довољно развијене млијечне жлијезде; са 5 година већ је забиљежено карактеристично ширење карличних костију. Осим по томе што је - од када се детаљно води медицинска документација - Лина забиљежена као најмлађа мајка, она је уједно и најмлађа особа код које је документован превремени пубертет.

Лина сада има 87 година и живи у Лими, главном граду Перуа. Лина се удала за Раула Хуарда и 1972. године, 33 године након првог порођаја, у том браку добила другог сина. Никада није открила које отац првог дјетета. 

Чињеницу да му је Лина мајка, а не сестра, Герардо је сазнао тек у доби од 10 година. Герардо се развијао правилно и имао је нормалан живот. Умро је 1979. у 40. години од болести коштане сржи.

Линин случај није јединствен у историји медицине, бар од тренутка када су љекари и научници почели да биљеже феномене.

Прије Лине, са само шест година породила се Јелисавета Пантуева из Кракова. Она је рођена у августу 1928. године, а породила се 1934.

Елизабетин порођај био је природан, јер је, упркос антропометријском нескладу код одрасле жене, трудноћа текла нормално - дјевојчица је родила здраву бебу дугачку 50 центиметара и тешку 3 килограма. Међутим, током порођаја пупчана врпца се упетљала и дијете је умрло.

Јелисавета је преживјела, а након што је отпуштена из болнице, преселила се са породицом на Далеки исток, гдје је ишла у школу, али нема поузданих података о њеној даљој судбини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана