Попов, Душко Попов: Српски шпијун без кога Џејмс Бонд не би постојао VIDEO

Г.С.
Попов, Душко Попов: Српски шпијун без кога Џејмс Бонд не би постојао VIDEO

Шпијун, женскарош, секс симол и фатални агент са 'дозволом за убијање'... Бонд, Џејмс Бонд је један од највећих британских симбола популарне културе, али по свој прилици је и још нешто! Иза књижевног лика Ијана Флеминга крију се људи који су заиста постојали, а један од њих је и Србин - Попов, Душко Попов.

У свијету елитне шпијунаже, интрига и “правих” тајних агената у коме се мало шта са сигурношћу зна, једно име се ипак редовно помиње и наводи као узор – Душко Попов. Био је најуспјешнији шпијун током Другог светског рата, дупли агент коме су веровали и Черчил и Хитлер, и вјероватни узор за чувеног агента 007 Ијана Флеминга.

За Нијемце је био “Иван”, за Британце “Трицикл”

Рођен је у Тителу у јужној Бачкој, у богатој породици. Живоо је у центру Београда, али се породица тридесетих година преселила у Дубровник. Похађао је најбоље школе, а 1936. године се обрео у Фрајбургу на студијама права. Ту је упознао Јохана (Џонија) Џебсена – човкека који ће му постати најбољи пријатељ, али и заувокек промокенити живот.

Душко Попов је течно говорио италијански, њемачки, француски и енглески језик. Презирао је нацисте и са згражавањем је гледао њихов успон ка власти и каснију дискриминацију коју су вршили над Јеврејима. Ипак, почетком 1940. године, када је Други свјетски рат већ увелико трајао, али Југославија још успијевала да остане неутрална, управо га је Џебсен позвао да се прикључи “Абверу”, њемачкој обавијештајној служби.

“Душко је био изненађен и запањен јер је знао да је Џони против нацизма. Мислим да му је Џони рекао нешто кључно: 'Најбољи начин да се неко побједи је бити у тој екипи'“, испричао је Марко Попов, син тајног агента у документарном филму “Тајне рата: Дупли агент Трицикл”.

Ипак, план Душковог друга био је још смијелији – он је предложио да постану “дупли агенти” који би радили за Немце, а заправо прикупљали информације за савезнике. И тако је рођен тајни агент Попов… За Нијемце кодног имена “Иван”, за Британце “Трицикл”.

Хувер је знао план напада на Перл Харбур

Живот Душка Попова био је живот пун опасности, на релацији Лисабон (који је био сједиште европске шпијунаже тог времена) – Лондон (гдје је Британцима редовно подносио извештаје о њемачким плановима и добијао лажне информације које је требало да подметне Рајху). Негдје у тој комуникацији, Попов је дошао у посјед невјероватног податка – Јапанци су се уочи 1941. године живо интересовали за могућност полијетања бомбардера са носача авиона, а он је од “Абвера” добио задатак да оде у САД и прикупи информације о луци Перл Харбур.

Попов је склопио “два и два” и одмах по доласку у Америку отишао у седиште ФБИ-ја и предочио им да ће Јапанци напасти Перл Харбур. Ипак, његова упозорења нису схваћена озбиљно.

“Хувер је на више начина био изузетан човјек. Вјероватно је био хомосексуалац, мрзио је странце, а поготову Душка. Мрзео је плејбоје и све у вези са Душком”, каже Расел Милер, британски аутор и новинар.

Због свега наведеног, пријем Попова у ФБИ је био хладан, а у његову причу Хувер није повјеровао. Неколико месеци касније, 7. децембра 1941. године, вјероватно се покајао. До краја рата, Попов је успио да од Нијемаца извуче преко 2 милиона долара у данашњој вриједности за потребе “тајне мреже нациста у Британији” које је заправо прослијеђивао савезницима.

Такође, његова улога у “Дану Д” била је кључна. Он је успио да лажним извјештајима скрене пажњу нациста са Нормандије на надуване тенкове и лажне војне трупе стратешки распоређене на другим деловима обале. Ова акција звала се “Фортитјуд”.

Прави Џејмс Бонд?

Легенда о Џејмс Бонду вјероватно је настала у коцкарници лисабонског хотела “Паласио”. Агент британске тајне службе задужен за праћење Попова посматрао је како Србин улаже 80.000 долара (око 640.000 долара у данашњој вриједности) како би натерао противника да одустане. Тај агент био је Ијан Флеминг, а његов први роман о агенту 007 звао се “Казино Ројал” и садржао је идентичну сцену.

Стварни агент Попов имао је и друге особине свог измишљеног двојника – обожавао је пиће, скупа кола и изнад свега – жене! Једно вријеме, био је у вези са чувеном француском глумицом и љепотицом тог времена Симон Симон. Када се Ијан Флеминг прославио својим романима о тајном агенту у “служби њеног величанства”, часопис “Паблишерс викли” је написао: “Тај шармантни, очаравајући млади југословенски плејбој који је послужио као узор Јану Флемингу да створи лик Џемса Бонда, био је невјероватно смио и успјешан”.

Ипак, сам Душко Попов је био нешто уздржанији. “То сте закључили ви, медији. Кад су Флеминга напали британски медији зато што превише слободно приказује Џејмс Бонда, агента британске тајне службе, наводно је рекао: “Не бих вам навео његово име, али звали су га Трицикл” “ — изјавио је Попов у једном интервјуу пред крај живота не поричућИ да то јесте било његово кодно име, као ни то да га је славни аутор пратио један период за вријеме Другог свјетског рата.

По окончању рата, Попов је престао да се активно бави обавјештајним радом. Живео је као и цијелог живота – екстравагантно и гламурозно. Женио се два пута и добио четири сина. Пред крај живота је написао мемоаре “Шпијунажа и контрашпијунажа”. Његово свједочанство о Перл Харбуру изазвало је оштре полемике у Америци гдје је ФБИ покушао да забрани штампање. Тог 10. августа 1981. у 68. години живота, у Лондону, умро је један од највећих шпијуна Другог свјетског рата… Попов… Душко Попов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана